Гражданско сдружение се обяви срещу неясните банкови такси

Банковите такси в България са неясни и непредсказуеми и се променят често без знанието на потребителите, смятат от неправителствената организация "Активни потребители", цитирана от БТА в понеделник.

Има и такси, които са неоправдано високи - например комисионите, които банките удържат при плащане на такси, данъци и задължения на граждани към държавата, посочиха от организацията. В момента хората, които искат да им бъде издаден

международен паспорт с експресна поръчка, трябва да платят на банката, която обслужва МВР, 20 лева такса, за да преведат 200 лева, се посочва в съобщение на организацията.

Асоциацията "Активни потребители" се обявява за повече прозрачност, яснота и съпоставимост на банковите такси. Организацията подкрепя действията, които Европейската комисия и Европейската потребителска организация BEUC предприемат в тази посока. През август Мишел Барние, европейският комисар за финансовите услуги, е изпратил писмо до председателя на Комитета на европейската банкова индустрия (EBIC) Герхард Хофман, чрез което Европейската комисия възлага на EBIC незабавно да открие и приложи решения, които да гарантират правилно разбиране и съпоставимост на банковите такси в целия Европейски съюз, се посочва още в съобщението на организацията.

Тази есен Европейската комисия ще организира среща, с която да даде началото на процеса, допълват от асоциацията.

Споделяне

Още от Бизнес