Грег Дайк: Не виждам за какво Би Би Си се извини на правителството

"Не виждам за какво точно ръководството на Би Би Си се извини на правителството", каза Дайк в интервю за трети канал на британската телевизия. Той изрази съмнение в правовата обосновка на доклада на комисията под ръководството на лорд Хътън и поиска по него да се произнесат и други юристи, като припомни, че "реферът" е бил избран от правителството. Дайк не се съгласи и с черно-бялото съдържание на доклада, който напълно оправда премиера Тони Блеър и неговия кабинет и прехвърли отговорността за смъртта на оръжейния експерт Дейвид Кели върху Би Би Си.

"Бяхме шокирани от манихейския доклад. Знаехме, че сме правили грешки, но не предполагахме, че сме ги допускали само ние", изтъкна Дайк.

Генералният директор на Би Би Си, който е също и главен редактор на радиотелевизионната компания, беше вторият ръководител, който подаде вчера оставка заради доклада на лорд Хътън. Преди него от поста си се оттегли председателят на управителния съвет на корпорацията Гевин Дейвис.

В доклада си лорд Хътън разкритикува Би Би Си за "неоснователното" ѝ предаване минала година, в което правителството бе обвинено, че умишлено е подсилило информацията за иракската опасност. Съдията упрекна също членовете на управителното тяло на Би Би Си, че не са извършили необходимите проверки, преди да разпространят материала на журналиста Андрю Гилигън.

Още от Свят