Греков иска оставките на шефовете на фонд "Земеделие", обиждали Светия синод

Димитър Греков (в средата) се закани да иска оставката на шефа на ДФЗ (вляво), сн. БГНЕС

Земеделският министър Димитър Греков заяви в сряда, че ще поиска оставките на изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова заради скандалното им поведение към Светия синод по църковни проекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Агроминистърът беше изслушан в парламентарните комисии по вероизповедание и земеделие, на което отците се оплакаха, че нямат никаква комуникация с това ръководство на фонда, което води до отхвърляне на проекти, бавене и невъзможност да отговорят на постоянно сменящите се изисквания.

По същото време Николов и Александрова отговаряха на въпроси в парламентарната комисия по еврофондовете, като Греков също беше в началото там. Александрова обвини общини, че провалят селската програма с бавенето повече от пет години на търговете по европроекти, за да прибират лихви от авансовите плащания. Заради назидателния ѝ тон тя получи забележка от Силвия Хубенова, депутат от ГЕРБ. Според нея, ако тя говори така с общините, няма как да има успех програмата.

За да се оплачат от Николов и Александрова на заседанието на парламентарните комисии по вероизповедания и земеделие бяха дошли Варненският, Неврокопският и Търновският митрополити. Присъстваха представителите и на други вероизповедания.

Неврокопският митрополит Йоан, който отговаря в Светия Синод за изпълнение на проектите за ремонтиране на църкви и храмове по ПРСР заяви, че Александрова ги наричала "синодални старци", което според него е крайно неуважителното отношение към църквата.

Заради изслушването им в комисията по еврофондовете Николов и Александрова закъсняха с около час и половина за заседанието на двете парламентарни комисии и си навлякоха допълнително гнева на духовниците.

Без да знае причината за закъснението им, митрополит Никанор попита риторично: "Тези двама хорица за какво се имат? За нещо над институциите, над Църквата и над народната власт на парламента? Та те са само едни служители“.

По думите на министър Греков това не е първият сигнал, който получава за лошото поведение на двамата ръководители към бенефициенти по ПРСР. Срещу тях имало оплаквания от кметове и земеделски производители. Според Греков това е достатъчна причина той да поиска оставките им на заседание на фонда, което ще свика следващата седмица. Дали двамата ще си ги подадат, предстои да видим. Греков уточни, че той не може да им заповяда да го направят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?