След като производителите заплашиха със стачки в началото на януари

Греков обеща забавеното изкупуване на тютюн да приключи до март

Сн. БГНЕС

Забавената през тази година кампания за изкупуване на тютюна вече върви добре и ще приключи до края на февруари. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който се срещна с фирмите, изкупуващи суровината, след като в четвъртък сутринта производители заплашиха, че ако до 10 януари не започне да им се купува продукцията ,излизат на протест.

Греков обясни, че забавянето на изкупната кампания се е получило заради липсата на благоприятни климатични условия. Ако тютюнът се опакова при тези високи температури и влажност, той става негоден за обработка, допълни той.

Фирмите от своя страна уверяват, че кампанията ще приключи в традиционните си срокове до края на февруари. Според тях вече почти е приключило изкупуването на сортовете "Вирджиния" и "Бърлей", а след нова година ще започне изкупуването и на ориенталските сортове. Фирмите заявяват също, че всички земеделски стопани получават парите си от 3 до 10 дни след предаване на продукцията.

"Важно е тютюнопроизводителите да посрещнат коледните и новогодишни празници спокойни за свършеното от тях през годината“, каза Греков. Той призова фирмите да забързат темповете по изкупуване на вече готовата продукция.

Министърът обяви още, че през 2014 г. предстои да се направят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и да се разработи Регистър на производителите и изкупвачите на тютюн, които да гарантират коректност и стабилност в сектора. "С това, което е направено през последните години, липсва яснота както за засетите площи, така и за произведения тютюн, а също и за количествата нужни на пазара. Крайно необходимо е да внесем нужната яснота за всички страни в този процес“, категоричен бе министър Греков.

Зам.-министър Бюрхан Абазов обясни, че е създадена работна група за промени в Закона, като целта е да се ограничи сивият сектор при търговията с тютюн.

Преди ден от ДПС обявиха, че смятат да внесат поправки в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се върнат минималните изкупни цени на тютюните, които бяха премахнати от ГЕРБ. Бившите управляващи от своя страна се обявиха против това, тъй като ограничава пазара.

Според кмета на Неделино Стоян Беширов обаче трябва да има минимални изкупни цени.

Споделяне

Още от България