Греков очаква рекордна реколта от около 5 млн. т пшеница

Греков очаква рекордна реколта от около 5 млн. т пшеница

Прогнозните данни показват, че количеството пшеница, което ще се ожъне в цялата страна тази година е около 5 млн. тона, както и 700-800 хил. тона ечемик. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков при откриването в сряда на жътвата в Долна Оряховица, цитиран от пресцентъра си.

 

Ако очакванията му се сбъднат, това ще е нов рекорд в житната реколта след обявения от самия него миналата година като рекорден добив за последните осем години от около 4.7 млн. тона.

 

"Въпреки неблагоприятните климатични условия през последните седмици посевите се намират в добро състояние и това дава надежда за стабилни добиви,” заяви Греков. Той допълни, че в тазгодишната кампания по жътвата ще участват 8518 зърнокомбайна, което е с 3% повече от 2013 г. Количеството и качеството на техниката е напълно достатъчно, за да могат стопаните в страната да извършват спокойно и сигурно работата си.

 

Агроминистърът увери земеделските стопани, че всички всички големи бензиностанции приемат ваучерите за гориво за селскостопанската техника, но призна, че има проблем с по-малките бензиностанции. Той обяви, че ваучерите са добре защитени и са сигурни, така че фермерите нямат основание за притеснение.

 

Греков каза още, че селските стопани работят в по-сигурна среда, той като през тази година субсидиите за сектора са изплатени в началото на годината. "Положихме основите за една успешна стопанска година, като предприетите от нас мерки трябва да продължат да се развиват, защото бъдещето на България е в земеделието”, коментира земеделският министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?