Греков възражда мобилните групи за контрол върху вноса на македонски зарзават

Греков възражда мобилните групи за контрол върху вноса на македонски зарзават

Земеделският министър ще иска още в понеделник от правителството да се създадат мобилни групи за контрол на влизащите от Македония зеленчуци, заяви самият Димитър Греков пред журналисти.

 

По думите тези звена ще следят вноса на продукция не само по границата, но и по борси и тържища и в тях ще влиза и по един представител на българските зеленчукопроизводители. Засилените проверки ще продължат през юли, август и септември, а в по-дългосрочен план агроведомството ще сформира звено, което ще планира маркетинговия пазар на този сектор от земеделието, който заедно с животновъдството бил занемарен 20 години.

 

Създаването на мобилни групи за контрол на македонския зарзават бе една от първите мерки и на правителството на ГЕРБ през август 2009 г., които трябваше да повишат приходите в бюджета от обмитяването на продукцията и да спрат дъмпинга на македонските зеленчуци. Последиците от тяхната работа обаче така и останаха неясни.

 

Греков обяви превантивните мерки на фона на протести на зеленчукопроизводители в страната от няколко дни заради това, че продукцията им се изкупува на прекалено ниски цени. И в понеделник представители на зеленчукопроизводителите от Югозападна България се оплакаха, че им се налага да изхвърлят собствената си качествена продукция заради нерегламентиран внос или заради внос на нискокачествена продукция. Те настояха за ясна политика в сектора, нормални субсидии за зеленчукопроизводителите в страната, за да могат да са конкурентоспособни на страните, които са ни съседи, но не са членки на ЕС.

 

Хората са прави да протестират, България от страна, която изнася зеленчуци, сега се превръща в страна, която внася, за пореден път коментира Греков.

 

Проблемите на зеленчукопроизводителите и проблемите на животновъдите са проблеми, които са натрупани от 20 години. В България зеленчукопроизводството и животновъдството са изоставени години наред, заяви още земеделският министър и изрази виждането си, че на българския пазар трябва да присъства повече свежа родна продукция вместо вносна.

 

Много малко са направените инвестиции в зеленчукопроизводството в последните години, коментира още Греков.

 

“Истинската проверка ще бъде на борсата тържищата, тъй като там се продава продукцията“, заяви сега Греков. По думите му засегнати ще бъдат и нередовни български производители. На пазарите, борсите и тържищата се надяваме да излязат наяве тези, които внасят незаконно земеделска продукция, посочи министърът.

 

Той разказа пред журналисти, че в неделя е била направена спешна проверка на двата гранични пункта “Капитан Петко Войвода“ и “Капитан Андреево“. На българо-турската граница са били проверени няколко ТИР-а с продукция, като едва около 10% от минаващите през пункта зеленчуци са били предназначени за България, останалите се изнасяли за трети страни. Граничните пунктове с Гърция пък се ползвали за внос на продукция от трети страни през вътрешните граници на ЕС.

 

Има информация за конкретни партиди, които са предназначени за нашата страна с изключително ниски ставки, каза още Греков. По думите му веднага след изненадващите проверки на двата пункта секнал притокът на бусове и рейсове, прекарващи плодове и зеленчуци.

 

Много малко са инвестициите за зеленчукопроизводство в България и зеленчукопроизводството остана най-назад в отраслите, обясни министър Греков. “Голяма част от производителите не са обединени в никакви браншови организации – търгуват разделно. Вчера в Любимец видяхме търговци, които продават само по една касетка, но те оказват влияние на тези, които продават по-големи количества”, каза още агроминистърът.

 

Той обмисля създаването на звено в министерството, което да отговаря за маркетинга на продукцията на зеленчукопроизводителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес