Гренландия направи крачка към независимост

Гренландия направи крачка към независимост

От днес, 21 юни, най-големият остров в света - Гренландия - влиза в така наречената разширена автономия, съобщиха информационните агенции. Това е последната стъпка преди обявяването на пълна независимост.

Островът е част от датското кралство в последните 300 години, а референдумът за разширената автономия бе проведен през ноември миналата година и спечелен със 75.5% от гласовете на 57 хилядното население на острова.

На церемония по случай събитието в град Нуук - 14 хилядната столицата на острова, който заема стратегическо място в Северния Атлантик, ще присъстват кралицата на Дания Маргрете Втора, премиерът Ларс Льоке Расмусен и много датски и чуждестранни високопоставени лица.

Най-важната страна на новия статут, който бе резултат от трудни преговори, водени години наред с датската метрополия, е свързан с правото, дадено на гренландците да разполагат със собствените си природни ресурси (петрол, газ, злато, диаманти, уран, цинк и олово), уточнява Франс прес.

Според оценки на американски експерти на острова има големи запаси на въглеводороди и то особено в близост до Северния полюс. Тези ресурси пораждат още по-силни апетити със затоплянето на климата, което би могло да улесни изследванията и експлоатацията им.

Гренландия, където се намират 10 процента от световните запаси на сладки води, е най-силно застрашената територия от затоплянето в Арктика. Риболовът, който е основният поминък на гренландците, е засегнат изключително тежко.

Ръководителите на територията, а вече и на държавата с частичен суверенитет, поемат задължението да разнообразят икономиката ѝ, възлагайки големи надежди на подземните ресурси, които досега бяха под контрола на Копенхаген, отбелязват агенциите.

Реалната независимост на Гренландия зависи от способността ѝ самостоятелно да гарантира икономическото съществуване на нейното население, което се състои от 50 хиляди ескимоси и около 7 хиляди датчани, зависещи изцяло от датските субсидии от близо 700 млн. долара годишно, които островът ще продължи да получава въпреки новия статут.

Дания ще запази контрола върху външната и отбранителната политика на Гренландия, а официален държавен глава ще остане кралица Маргрете Втора, поясняват агенциите.

Споделяне

Още от Свят