Гренландия "потъмнява"

Гренландия "потъмнява"

Заради липса на снежни бури, Гренландия "потъмнява" и след като е по-малко бяла, тя по-слабо отразява слънчевите лъчи, което способства за затоплянето ѝ, установи проучване, цитирано от Ройтерс.

Площта на ледената шапка на Гренландия се е затоплила най-малко с 2,7 градуса по Целзий от 1982 година насам. Това е довело до бързото топене на ледовете, се казва в статия, публикувана в "Джиофизикъл рисърч летърс".

А от десетина години сателитни наблюдения доказват, че делът на отразената светлина от снега, познат като албедо, намалява. Вследствие на това Гренландия потъмнява и става по-топла.

Но причината за тази смяна на цвета досега беше загадка. Дали е била причинена от присъствието в снега на частици, поглъщащи светлината /като например саждите, породени от изгарянето на изкопаемите горива/, или от друго нещо?

За да отговорят на този въпрос, учени от американския университет "Дармът" преминали стотици километри в Гренландия в две кампании по вземане на проби - през 2016 и 2017 година.

Размерът на снежинките, начинът, по който отразяват светлината и отпадъчните вещества, присъстващи в снега, били измерени на десетки места. Учените стигнали до извода, че замърсяването не е виновно за наблюдавания феномен. По думите на Гейбриъл Луис, един от главните автори на изследването, гренландският сняг е сред най-чистите в света. Така че виновникът за затоплянето бил търсен другаде. Той бил идентифициран в лицето на атмосферното блокиране. Това е климатично явление, което може да се задържи няколко седмици над някои региони на Гренландия. То се изразява в промяна на въздушната циркулация и съществено намалява снежните бури, а те са от жизнено значение.

"Когато снегът падне и се задържи на повърхността, той променя формата си и снежинките стават по-големи", изтъква Луис. "Само след няколко дни се променя отразителната способност на снега и тя значително спада. Поради тази причина наличието на пресен сняг е толкова важно, за да се избегне затоплянето и топенето на ледниците".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?