Грешка на ЦИК причинила разминаването между гласове и подписи на референдума

Комисията не е заложила "контролни сметки" в протоколите

Грешка на ЦИК причинила разминаването между гласове и подписи на референдума

Техническа грешка на Централната избирателна комисия е в основата на разминаването между подписите на гласувалите в цялата страна и броя на намерените в урните бюлетини на референдума за развитието на ядрената енергетика. За несъответствието съобщи във вторник вестник "Сега". Според изданието, въпреки че ядреният референдума мина вяло, успя да роди множество парадокси, които ЦИК не може да обясни. Най-фрапантната грешка е, че броят на подписите на гласувалите в цялата страна надвишават с 10 000 броя на бюлетините. ЦИК обясни случая с небрежната работа в някои секционни комисии.


По данни на комисията в списъците за гласуване са се подписали 1 415 183 избиратели, а в урните има 1 405 463 плика, т.е. подписите са с 9720 повече. Което означава, че близо 10 000 българи са се подписали, че са гласували, но техните гласове липсват.

Това е най-драстичното разминаване между подписи и бюлетини досега. На парламентарните избори през 2005 г. са отчетени 29 бюлетини повече от подписите за цялата страна. През 2001 г. подписите са със 154 повече. Сериозно разминаване има през 2009 г. - над 20 хиляди, но тогава разликата се дължеше на факта, че се гласуваше за мажоритарни кандидати и за пропорционални листи и много бюлетини бяха обявени за невалидни.

Официалното обяснение на комисията се оказва валидно, но само в едната си част. От ЦИК обясняват пред "Сега", че става дума за технически грешки, допуснати от секционните избирателни комисии в самите протоколи. Гафът е заради това, че голям брой от СИК са пренесли автоматично числата от графата "Брой на избирателите според избирателния списък" в другата графа "Брой на гласувалите гласоподаватели според подписите в избирателния списък" (http://results.cik.bg/referendum/protokoli/03/0604333.html). Такива секции има в София, Драгоман, Варна, Пловдив, Хасково и още градове.

От тази гледна точка обяснението за "некомпетентност" на СИК от страна на Централната избирателна комисия изглежда съвсем истинно.

От ЦИК обаче спестяват информацията, че за първи път в изборните книжа те не са заложили т. нар. "контроли", които представляват механична проверка на истинността на попълнените числа в протокола на СИК. "Сметките трябва да са елементарни – един ред от протокола, сборуван с друг, трябва да даде трети и по този начин членовете на секциите могат сами да намират грешките си", обясниха пред Mediapool експерти.

 

Де факто в протокола има заложени контролни сметки, но те засягат втората част на отчитането, а не първата, в която влиза броят на избиратели, и броят на подписите остава непроверима.

"Обикновено протоколите имат контроли, това помага на самите комисии да направят проверка на записваните от тях данни и дава възможност на преброителя при цифровизацията на данните, т.е. при въвеждането им, да установи наличието на фактически грешки. Но тъй като с такива контроли не са обхванати броят на избирателите и броят на подписите се е генерирала грешка", коментира пред Mediapool Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

С липсата на "контроли" в изборните книжа комисията на практика е предпоставила грешката.

Шефът на "Информационно обслужване" Михаил Константинов е предложил да бъдат заложени шест контролни сметки, но тази идея не е взета предвид. От "Информационно обслужване" нямали право по закон да въвеждат такива сметки в софтуера си, защото и да открият грешка, нямат основание, посочено от ЦИК, заради което да върнат протокола за доработване.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?