Грешка!? Нямаме подводница, но имаме музей

ВМС: Спешно трябва да се възстанови подводният флот

"Слава", 2018, сн. БГНЕС

България вече официално има музей на подводното плаване, въпреки че военният ѝ флот не разполага с подводница от десет години. Във вторник бе открит официално музеят, който се помещава в последната българска подводница "Слава", която се намира на пристана край Музея на стъклото в Белослав. 

Капитан първи ранг Камен Кукуров, началник на щаба на Военноморските сили (ВМС) и последен командир на подводницата каза, че трябва спешно да се възстанови подводното плаване. 

"На този етап става все по-важно България да възстанови подводното си плаване. И аз се радвам, че първо нашите съюзници от НАТО разбраха допуснатите грешки в отбранителното строителство, което бе заложено преди години", каза капитан Кукуров, цитиран от радио Варна.

По думите му от изключителна важност е да се възстанови подводния флот, защото подводниците са корабите с най-голяма автономност. Те са най-силни и мощни в защита на суверенитета и на териториалната цялост на една морска държава, допълни той.

Според него и подготовката на патрулните сили се затруднява без собствена подводница.

"Ние години наред сме разчитали на чужди държави да изпращат техни подводници на наши учения, за да можем ние да тренираме нашите патрулни кораби, отбеляза Кукуров.

"Слава" излезе от въоръжение през 2011 година и години наред се рушеше на котва в Пункта за базиране във Варна, след което бе предоставена на частната фирма Инхом, която която развива технологията за производство на белославско стъкло в завода на брега на плавателния канал между Варненското и Белославското езеро.

И докато "Слава" вече има по-светло бъдеще, все още не е ясно кога ще бъде възстановен подводният флот, въпреки че политическото ръководство на министерството обяви, че работи в тази посока.

България остана без подводен флот през 2011 година, по време на първото правителството на ГЕРБ, когато "Слава" бе извадена от състава на военноморските сили.

Тогава МО обясни решението с необходимостта от по-различен вид способности, отколкото дава самата подводница.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.

Подводниците притежават уникални за военноморските сили характеристики: скритост на действията, съчетание на мощно огнево въздействие с предимството на изненадата, голямата автономност, възможност да води както самостоятелни действия, така и в група.

Особеностите на хидрологията на Черно море допълнително благоприятстват използването на подводници.

Неслучайно сред първите десет държави, притежаващи подводници през 1916 г., са Великите сили и всички Черноморски държави, включително България.

Сега МО планира да придобие под дизел-електрическа подводница клас "Ромео", която е с дължина от 73 метра и е подходяща за Черно море.

По-рано тази година военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че правителството преговаря с държави-партньори, за да придобием две подводници втора ръка за Военноморските сили.

Едната страна, с която се преговаря е Норвегия.

Засега няма публична информация до къде са стигнали тези преговори, а според източници на Меdiapool процесът за възстановяването на подводния флот не е напреднал значително.

От август 2020 последната подводница "Слава" е туристическа атракция. Работното време е от понеделник до събота от 09:00 до 15:00 или с предварително обаждане. За да продължи поддръжката и възстановяването ѝ се събира входна такса за възрастни - 12 лева, а за деца - 6 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България