"Грешка" в кадастъра на Царево може да доведе до застрояване на Корал

Антикорупционният фонд откри нарушения при изработването на плана на Царево

"Грешка" в кадастъра на Царево може да доведе до застрояване на Корал

Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" обяви, че Общият устройствен план на Царево се изработва при неактуален кадастър в нарушение на закона. Организацията предупреждава, че това създава възможност за злоупотреби и застрояване на дюни на плаж "Корал".

При проверка е установено, че властите са изготвили всички необходими специализирани карти на пясъчните дюни в района на морски плаж "Корал". В същото време обаче те не са нанесени в цялост върху кадастрално-административната информационна система на Агенцията по кадастъра.

Антикорупционният фонд смята, че властите на са изпълнили задължението си да поддържат актуална кадастрална карта. Организацията настоява за проверка и предприемане на незабавни действия по отстраняване на извършени нарушения при коректното отразяване на информацията в картата.

Напомня се, че промените в Общия устройствен план на Царево допускат в непосредствена близост до плаж "Корал" да се строи. В същото време специализираните карти на Агенцията по кадастъра ясно показват, че ще се строи върху дюни. Тези дюни обаче не са отразени изцяло върху кадастрално-административната информационна система, която се ползва от община Царево.

"Антикорупционният фонд настоява и за проверка на изходните данни, предоставени от Министерство на регионалното развитие и благоустройство на изпълнителя на проекта на ОУП – Царево - "Форум Александрови" ЕООД, що се отнася до територията на пясъчните дюни в района на плаж "Корал" и отстраняването на евентуални несъответствия в тази връзка, на чиято основа е допусната нередност при проектираната урбанизирана територия "върху" дюни", предупреждават от Антикорупционния фонд.

Още по темата
Още от Бизнес

Ще оттеглят ли управляващите предложението първият ден от болничните да не се плаща?