"Грешка" в кадастъра на Царево може да доведе до застрояване на Корал

Антикорупционният фонд откри нарушения при изработването на плана на Царево

"Грешка" в кадастъра на Царево може да доведе до застрояване на Корал

Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" обяви, че Общият устройствен план на Царево се изработва при неактуален кадастър в нарушение на закона. Организацията предупреждава, че това създава възможност за злоупотреби и застрояване на дюни на плаж "Корал".

При проверка е установено, че властите са изготвили всички необходими специализирани карти на пясъчните дюни в района на морски плаж "Корал". В същото време обаче те не са нанесени в цялост върху кадастрално-административната информационна система на Агенцията по кадастъра.

Антикорупционният фонд смята, че властите на са изпълнили задължението си да поддържат актуална кадастрална карта. Организацията настоява за проверка и предприемане на незабавни действия по отстраняване на извършени нарушения при коректното отразяване на информацията в картата.

Напомня се, че промените в Общия устройствен план на Царево допускат в непосредствена близост до плаж "Корал" да се строи. В същото време специализираните карти на Агенцията по кадастъра ясно показват, че ще се строи върху дюни. Тези дюни обаче не са отразени изцяло върху кадастрално-административната информационна система, която се ползва от община Царево.

"Антикорупционният фонд настоява и за проверка на изходните данни, предоставени от Министерство на регионалното развитие и благоустройство на изпълнителя на проекта на ОУП – Царево - "Форум Александрови" ЕООД, що се отнася до територията на пясъчните дюни в района на плаж "Корал" и отстраняването на евентуални несъответствия в тази връзка, на чиято основа е допусната нередност при проектираната урбанизирана територия "върху" дюни", предупреждават от Антикорупционния фонд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?