Грешката "Пеевски" се прехвърля от парламента към КС

Според ГЕРБ Пеевски незаконно е освободен от ДАНС, БСП и ДПС още не знаят какво ще питат КС, но искат да печелят време

Грешката "Пеевски" се прехвърля от парламента към КС

За да ограничат щетите от "политическата грешка Пеевски", БСП и ДПС решиха той да не се връща като депутат в парламента, докато Конституционният съд (КС) не се произнесе дали той има това право, след като е бил избран за председател на ДАНС, но след това Народното събрание е отменил избора му. Това е ход за печелене на време, за да се разреди общественото напрежение, коментираха депутати от мнозинството пред Mediapool.

Ситуацията се заплита допълнително от плановете на ГЕРБ да внесат друго питане до КС, с което всъщност се оспорва освобождаването на Пеевски от председателския пост на ДАНС. Според ГЕРБ гласуваното в сряда решение на БСП и ДПС, с което отмениха избора на Пеевски, е незаконно, тъй като "към настоящия момент господин Пеевски, без да е подал по негова лична молба искане за предсрочно прекратяване на мандата му като председател на ДАНС, няма как да се приеме това решение".

ДПС и БСП все още не са решили как да формулират въпроса си до КС.

"Трябва да зададем въпрос по принцип, понеже КС не решава конкретни казуси, но в същото време да е изрично ясно, че решението можем да ползваме като аргумент за отстраняване или връщане на Пеевски в парламента”, казаха депутати пред Mediapool.

Народните представители засега се застъпват две мнения по казуса "Пеевски". Едните смятат, че Пеевски трябва веднага да напусне Народното събрание, защото е встъпил фактически в длъжността председател на ДАНС. Другите смятат, че щом не е подписал акта за встъпване в длъжност и е изтеглил оставката си като народен представител, няма проблем да остане такъв.

Всички в БСП и ДПС обаче са единни, че само питане до КС може да им даде някакво време да тушират протестите в София и страната, избухнали спонтанно часове след издигането на Пеевски начело на агенцията по национална сигурност.

Управляващите се надяват КС да не се произнесе бързо по казуса, което ще даде възможност за “поемане на въздух за няколко месеца”. КС не е длъжен да се произнесе в конкретен срок и тълкуването може да излезе дори след няколко месеца.

“В това време Пеевски няма да се появява никъде, с което се надяваме да успокоим малко духовете”, коментираха депутати.

И от ГЕРБ обаче изразиха намерение да се допитат до КС. След като в сряда не влязоха в пленарната зала при гласуването на решението за отмяна на назначението на Пееевски за шеф на ДАНС, ГЕРБ обявиха, че гласуването е било незаконно.

“Твърдим, че към настоящия момент господин Пеевски, без да е подал по негова лична молба искане за предсрочно прекратяване на мандата му като председател на ДАНС, няма как да се приеме това решение, което, за съжаление, днес бе гласувано”, заяви на извънредна пресконференция депутатът от ГЕРБ и председател на предишното народно събрание Цецка Цачева.

"Цялото българско общество стана свидетел на безпрецедентна отмяна на решението, с което г-н Пеевски бе избран за председател на ДАНС. ГЕРБ подготвя сигнал, искане до Конституционния съд за обявяване несъвместимост на народен представител с изпълнение на други държавни функции", допълни тя.

“Сложният фактически състав по избор на председател на ДАНС е завършил с положената клетва и подписания лист. Още повече, че от петък той е шеф на ДАНС. За нас е безспорно, че мандатът на новоизбрания председател започва да тече от петък. Предсрочно прекратяване на функциите на шефа на ДАНС може да се извърши само според регламента в Закона за ДАНС. Няма друга хипотеза, освен лично подаване на оставка от г-н Пеевски, каквато до момента няма. Няма юридическа мотивация за днешното решение, с което парламентът отмени избора на Пеевски", каза Цачева.

Това е една от причините, поради която бившите управляващи взели решение да напуснат парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България