"Грешката" с предпазната клауза се оказа вярна

"Грешката" с предпазната клауза се оказа вярна
Холандският министър по европейски въпроси Франс Тимерманс отрече в четвъртък, че е призовал за активиране на предпазна клауза за България и Румъния, а вместо това настоявал за по-стриктно прилагане на съществуващия мониторинг.

Същия ден в Брюксел обаче бе разпрстранен текстът на писмото му до зам.-председателя на ЕК Жак Баро, в което се настоява именно за такава санкция.

Преди ден румънското издание Нюзин съобщи, че в писмо до Жак Баро Тимерманс е поискал ЕК да наложи предпазна клауза на България и Румъния. В документа, който бил от 2 страници и с дата 30 май, той е настоял да се обмисли активирането на предпазна клауза едновременно с предстоящото публикуване на докладите за Румъния и България, в случай че напредъкът им е недостатъчен.

Пред БНР в четвъртък обаче министърът обясни, че Холандия настоява за по-стриктен мониторинг, а не за предпазна клауза, и че вече бил разговарял с Баро в Брюксел и изяснил позицията си пред него.

"Напротив, не искам предпазна клауза. Това, което искам, е механизмът за сътрудничество и наблюдение да продължи. Искам също така да видим как можем да помогнем на България и Румъния да преодолеят проблемите, които имат с управлението на парите от европейските фондове", каза холандският министър.

Според него е нужно ЕК да бъда по-стриктна в наблюдението и контрола как двете най-нови страни членки, остро критикувани за ширеща се корупция, изразходват европейските пари. Той е поставил пред Баро и този въпрос, а в следващите дни смятал да го обсъди и с представители на ЕК, които отговарят за еврофинансирането.

Няколко часа по-късно обаче агенция ДПА съобщи, че в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел е бил разпространен текстът на писмото на Тимерманс до Жак Баро, в което той настоява ЕС да накаже България и Румъния, ако докладите това лято покажат, че двете страни не успяват да ограничат организираната престъпност и да приложат реформите в правосъдието.

"Евентуален неуспех на България и Румъния да отбележат значителен напредък в отстраняването на споменатите недостатъци трябва да има ответна реакция", пише холандският министър. Според него, ако не се спазят стандартите на ЕС, това може да доведе до задействане на някои "предпазни клаузи". Например законови решения от двете държави може да нямат тежест в останалата част на Съюза. Финансови и търговски санкции също не са изключени.

Ако не се предприемат действия, това ще накърни имиджа на ЕС и ще го затрудни да обмисли по-нататъшно разширяване, пише Тимерманс и добавя: "Смятаме че ЕС като цяло рискува да загуби доверие, ако наличните мерки не се прилагат, когато има основание за тях."

 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа