"Грешките" в плана за икономии, наложен на Гърция, може да се поправят

Някои "грешки" в плана за икономии, за които споменават високопоставени представители на ЕС и МВФ, могат да бъдат поправени, заяви гръцкият министър на развитието Костис Хадзидакис в интервю за гръцкия в."Риъл нюз", цитирано от АФП.

Имаше грешки в приходите в плана за икономии, наложен от ЕС и МВФ, и ние се опитваме да ги поправим колкото е възможно, посочи Хадзидакис.

Като се има предвид, че тройката кредитори (С, ЕЦБ и МВФ) призна, че има грешки  и че гръцкото правителство полага сериозни усилия да възстанови доверието в страната, всичко това може да доведе до поправки и облекчаване на режима на икономии, подчерта министърът.

Редица отговорни представители на ЕС и МВФ критикуваха въздействието на строгите мерки за икономии, наложени на Гърция от началото на дълговата криза през 2010 г., което стана причина страната да изпадне в дълбока рецисия.

Икономистът от МВФ Оливие Бланшар вече призна, че въздействието на мерките за икономии върху растежа е било подценено специално в Гърция, която е в рецесия за пета поредна година.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?