Грета Тунберг призова ЕС да не се прави на лидер за климата

Брюксел обяви законодателство за нулеви парникови емисии до 2050 г., шведската активистка го обяви за недостатъчно

Грета Тунберг бе поканена в Европарламента за представянето на законодателния акт за Зелената сделка, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия представи в сряда законодателното си предложение за постигане целите на Зелената сделка за климатичен неутралитет до 2050 г. То обаче бе разкритикуван от  поканената да присъства на обявените за решителна стъпка правни намерения шведска активистка Грета Тунберг.

Тя обяви пред членовете на Европейския парламент, че тези мерки са дълбоко недостатъчни и Европа не трябва да проявява недействителни претенции да бъде лидер в областта на климата.

Европейският съюз трябва да спре да се прави на лидер по отношение на мерките за климата, а в същото време все още да продължава да изгражда и субсидира нова инфраструктура за изкопаеми горива, заяви природозащитничката в изслушване пред Европейския парламент.

Тя нарече днешното предложение на Европейската комисия за опазване на околната среда "закон, който никой не е длъжен да спазва". Според нея Зелената сделка само създава впечатлението, че предвижда необходимите действия, без това да е вярно, като същевременно не съответства на целите, залегнали в Парижкото споразумение.

Тунберг смята за необходимо цялостно преосмисляне на бюджетните политики на ЕС, както и дълбока промяна в обществото и в личното поведение на хората.  По думите ѝ в ЕС има достатъчно богатство и добронамерени хора, но няма кой да ги поведе и няма достатъчно време за действие, за да спре замърсяването на природата.

Тийнейджърката произнесе предварително подготвено слово. Много евродепутати станаха на крака и ръкопляскаха след нейното изказване, предаде БТА. Нейното изслушване бе изключение от отменените в началото на седмицата всякакви събития с външни посетители заради опасността от разпространение на вируса Ковид-19.

Преди това председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че "днес предприемаме решителни стъпки към превръщането на ЕС в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г.".  По думите ѝ законодателният акт за климата е правното изражение на политическия ангажимент на ЕК "и ни поставя необратимо на пътя към по-устойчиво бъдеще". "Той е в сърцето на Европейския зелен пакт. Той предлага предвидимост и прозрачност за европейската промишленост и инвеститорите. Той задава също посоката на нашата стратегия за екологичен растеж и гарантира, че преходът ще бъде постепенен и справедлив", каза още фон дер Лайен.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс добави, че "днес превръщаме думите в дела, за да покажем на своите граждани, че намеренията ни да постигнем нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. са сериозни".

"Европейският законодателен акт за климата е също така послание към международните ни партньори, че именно тази година е моментът да повишим заедно глобалната амбиция в стремежа си да постигнем общите цели на Парижкото споразумение. Законодателният акт за климата гарантира, че ще продължим да работим съсредоточено и отговорно по изпълнението на ангажиментите си", каза още той..

С одобрения в сряда европейски законодателен акт за климата институциите на ЕС и държавите членки ще са длъжни да предприемат необходимите мерки на равнище ЕС и на национално равнище ЕС и на национално равнище за постигане на целите. Тепърва обаче предстои да се изготви оценка за неговото въздействие, след които може да се наложи промяна.

До юни 2021 г. Еврокомисията ще направи преглед и при необходимост ще предложи изменения на всички съответни инструменти, за да се постигне допълнително намаляване на парниковите газове до 2030 г.

Предлага се да се очертае общ курс на ЕС за периода 2030-2050 г. за намаляване на въглеродните емисии и да се отчита напредъкът на отделните държави членки като същевременно има предвидимост за публичните органи, предприятията и гражданите.

До септември 2023 г. и на всеки пет години след това Комисията ще прави оценка на съгласуваността на мерките на равнището на ЕС и на национално равнище с целта за неутралност по отношение на климата и с курса за периода 2030—2050 г.

На Комисията ще бъде предоставено правомощието да отправя препоръки към държавите членки, чиито действия не са съгласувани с целта за неутралност по отношение на климата, а държавите членки ще бъдат задължени надлежно да вземат предвид тези препоръки, или, ако не го направят - да представят обосновка.

От държавите членки ще се изисква също така да разработят стратегии за адаптиране с цел укрепване на устойчивостта и намаляване на уязвимостта към последиците от изменението на климата.

Еврокомисията също така ще започне 12-седмични обществени консултации по новия Европейски пакт за климата. В тях ще представи намеренията си на гражданите и ще иска тяхното мнение по въпросите за опазването на климата. Коментарите ще се използват за подготвянето на Европейския пакт за климата, който ще бъде стартиран преди конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу през ноември 2020 г., съобщават от Европейската комисия.

Тя официално е започнала работа и по публикуването на първоначалните оценки на въздействието на бъдещия Механизъм за корекция на въглеродните емисии на границите и прегледа на Директивата за енергийното данъчно облагане.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?