Григор Димитров със 100 000 лв. за подготовка от спортното министерство за 2014 г.

Сани Жекова отличена с чек за 100 000 лв., защото "де факто, де вижо, не де юре" е трета в Сочи

Мариана Георгиева

Най-добрите български тенисисти Григор Димитров и Цвета Пиронкова са получили по 100 000 лв. за подготовка през тази година. Същата сума са получили и през миналата година, както и чек от по 20 000 всеки за отличното си представяне в турнирите.

С чек за 100 000 лв. е отличена и сноубордиската Александра Жекова за петото си място на олимпийските игри в Сочи, защото "де факто, де вижо, не де юре" е трета. Това заяви министърът на спорта Мариана Георгиева по времето на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Въпросът с премиите на Димитров и Жекова беше поставен от групата на ГЕРБ, която попита на какъв принцип се раздават те.

Само преди дни Григор Димитров взе чек от 316 000 долара за спечелването на турнира в Акапулко. Победата изкачи Димитров до рекордното 16-о място в световната ранглиста.

В началото на годината пък Цветана Пиронкова спечели турнира в Сидни, което ѝ донесе чек от 120 000 долара.

"Не мога с една теза да дам отговор" каза спортният министър на въпроса на какви принципи са дадени премиите на Жекова и Димитров. "Средствата за Григор Димитров са различни като квалификация в сравнение с тези на Жекова", допълни тя.

Григор Димитров е получил 100 000 лв. за подготовка през тази и миналата година като за олимпийска подготовка, защото е спортист с високи постижения в олимпийски спорт.

"В разговор с мениджъра му, баща му и федерацията по тенис ми беше подсказано, че те се надяват да получат такива средства", каза Мариана Георгиева.

Отделно по инструкцията за награждаване на спортисти миналата година Григор Димитров е получил чек от 20 000 лв. Същите суми са дадени и на Цветана Пиронкова, каза спортният министър. Инструкцията дава право на спортния министър да определя какви премии да даде на известни спортисти, които "утвърждават авторитета на българския спорт" по думите на Мариана Георгиева.

Двойната премия на Александра Жекова министър Георгиева обясни така: "В инструкцията за награждаване на спортисти има текст, който казва, че министърът може да награждава за определени спортни постижения. За пето място на зимни олимпийски игри съществува този текст, че министърът може да награждава за постигнати спортни постижения. Спортното майсторство, което показа Сани Жекова и, както казах на срещата с баща ѝ и треньор с премиера, лошият шанс да не финишира трета, не беше свързан със спортно майсторство. А с нечие друго спортно майсторство, което е отнело нейното спортно майсторство като престиж. По тази причина, че аз реших, че де факто, де вижо, не де юре, е достатъчно категоричен престиж и я възнаградих".

От ДПС препоръчаха на министър Георгиева да си направи "вратичка в бюджета" и да продължи да раздава още такива премии, за да може българските спортисти "да усещат грижата на държавата".

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?