Григор Димитров взе титлата в Бризбън след драматичен успех срешу Нишикори

Григор Димитров взе титлата в Бризбън след драматичен успех срешу Нишикори

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спечели титлата на турнира в Бризбън, Австралия след драматична победа във финала срещу японеца Кей Нишикори – пети в световната ранглиста и трети в схемата на турнира.

Това е пета титла от турнирите на АТП в кариерата на българина. Тя идва след повече от две и половина годишна пауза след победата му в "Куинс" през 2014-та.

Победата срещу Нишикори пък е първата за Димитров в досегашните четири мача между двамата.

Мачът започна трудно за българина главно заради проблеми с първите му сервиси. Затова взе трудно първия гейм в мача, в който подаваше, след като спаси два брейкпойнта на противника си. Още по-продължителен и мъчителен бе третият гейм, в който отново Димитров подаваше и отново успя да спечели. През това време Нишикори печелеше много по-лесно своите подавания – до 2:2.

Обратът в сета започна в следващия гейм, когато първият начален удар на нашия тенисист започна да влиза силно и точно и му донесе бърз успех.

Това като че ли му вдъхна увереност и едновременно подейства разколебаващо на японеца и Димитров успя да постигне пробив в шестия гейм и да поведе с 4:2, въпреки че в един момент изоставаше с 15:40.

Веднага след това българският тенисист с лекота затвърди пробива и постигна нов пробив за победата в първия сет – 6:2 след 36 минути игра.

Вторият сет се разви по огледален начин, но в полза на Нищикори. В първия гейм Димитров отново срещна трудности, породени пак от несигурния първи сервис, но все пак успя да го спечели. В следващия гейм той стигна до брейкпойнт, но не успя да го вземе – 1:1.

Последва бърза размяна на геймове за 2:2. След което първият начален удар на Димитров отново силно се разколеба, зачестиха редките до този момент непредизвикани грешки в играта му и той не успя да се върне в сета, като допусна и два поредни пробива в подаването си - 2:6 след 35 минути игра.

Веднага след края на сета Нишикори поиска медицински таймаут, след който обаче се завърна на корта в добро физическо състояние.

Третият сет започна с бърз гейм за Димитров при негов сервис на нула. Последва изравняване, след като българинът стигна до брейкпойнт, но го пропусна.

Третият гейм бе отново спечелен от него бързо на нула, но в следващия той успя да направи само една точка – 2:2.

Димитров стигна трудно до успеха в петия гейм, като даде две точки на съперника си, едната след двойна грешка. После Нишикори стигна лесно до изравняване, като в края на гейма Димитров се препъна неприятно и падна на корта, което за щастие се размина без контузия - 3:3.

Българинът с лекота спечели седмия гейм за 4:3. След което успя да стигне до пробив в подаването на съперника си като използва още първия брейкпойнт.

Това отчая видимо съперника му и Димитров взе без проблеми последния, победен гейм в мача – 6:4 и 2:1 сета.

"Този трофей е много важен за мен. Отдавна не се бях забавлявал така на корта, както през тази седмица в Бризбейн!", бяха първите думи на българинаслед победата.

"Моментът е доста важен за мен. Целта ми тази година беше да спечеля титла през първите 6 месеца и я изпълнихоще през първата седмица. Победата беше много емоционална. Чувствах се като дете. Това доста ми помогна", заяви той.

За победата в Бризбън той преодоля трима от първата десетка на света - австриеца Доминик Тийм, канадеца Милош Раонич и Нишикори. Тя ще му донесе 78 хибяди долара и 250 точки за световната ранглиста, които ще го придвижат най-вероятно с две места нагоре от сегашното му 17-то място.

Следващият турнир за Григор Димитров ще е откритото първенство на Австралия, което започва на 16 януари.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?