Григор Димитров започна с драматична победа в Лондон

Григор Димитров започна с драматична победа в Лондон

Григор Димитров стартира с драматична победа първото си участие във финалния турнир на АТП в Лондон.

След 2 часа и 20 минути игра 26-годишният българин, който в момента е 6-ти в световната ранглиста, успя да пречупи две години по-младия австриец Доминик Тийм (4-ти в ранглистата) с 2:1 сета (6:3; 5:7; 7:5).

Това бе и първи мач в група "Пийт Сампрас", в която са и световният №1 Рафаел Надал и Давид Гофен. Те ще се изправят един срещу друг по-късно в понеделник от 22 часа българско време.

Мачът между Димитров и Тийм премина през много и драматични обрати. Първият сет мина при очевидно преимущество на българина. Той печелеше геймовете на свой сервис значително по-леко и убедително и логично при 3:2 в своя полза стигна до две точки за пробив в шестия гейм. Пропусна първата, но при втората успя и поведе с 4:2. Последва размяна на геймове и Димитров с лекота стигна до победата в първия сет – 6:3.

Във втория сет ролите като че ли се размениха. Тийм започна с лекота да печели своите сервис геймове, докато българинът премина през редица затруднения. Все пък именно Димитров стигна до първата точка за пробив в сета при 5:5, но я пропусна и загуби гейма. При 6:5 за Тийм играта на българина буквално се срина и той допусна пробив на нула – 7:5 за Тийм.

Истинската драма обаче настъпи в третия сет. При 2:2 Григор Димитров имаше две последователни точки за пробив в сервиса на противника си, но ги пропусна. Същата възможност му се отвори при 3:3, но този път той успя да спечели още първата точка за пробив и да поведе с 4:3. После изоставаше с 0:30, но се мобилизира и затвърди пробива – 5:3.

Последва гейм за Тийм, след който Димитров трябваше да сервира за спечелване на мача. В този момент обаче ролите отново се размениха и силно мотивираният австриец успя да стигне до точка за пробив при 30:40, да я спечели и да изравни – 5:5.

Можеше да се очаква, че този успех ще го окрили и ще се отрази лошо на психологическото състояние на българина. Стана обаче точно обратното. Пробив на нула за българина, като последните две точки бяха двойни грешки на Тийм.

При 6:5 Димитров отново сервираше за победа в мача. Геймът започна добре за него и той бързо стигна до два последователни мачпойнта при 40:15. Но загуби и двете точки, като в единия случай направи двойна грешка. Драмата обаче бе дотук – последваха 2 последователни точки за българина и победа в сета и мача.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт