Григоров призна отговорността си за злепоставянето на съдебната власт

Григоров призна отговорността си за злепоставянето на съдебната власт

Ден след безпрецедентната компроматна схватка между отиващия си главен прокурор Никола Филчев и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, Григоров призна, че “съдебната власт стана обект на злепоставяне пред обществото, за което известна отговорност и вина носи и самият той”.

В четвъртък шефът на ВКС поиска с официално писмо от министъра на правосъдието да свика извънредно Висшия съдебен съвет (ВСС) на 23 февруари, когато на открито за медиите заседание прокуратурата да представят сигналите за корупция срещу него.

Преди ден четирима прокурори, членове на ВСС, поискаха с писмо оставката на Григоров, без да бъдат оповестени публично мотивите за това. Според магистрати от ВСС хората на Филчев са се позовали на разработки на МВР от 2004 – 2005 г., подадени от бившия вътрешен министър Георги Петканов. Самият Петканов – в момента министър на правосъдието – твърди, че става дума за отдавнашния конфликт между Филчев и Григоров за ремонта на Сметната палата и че по тези материали оттогава не е работено, а в момента прокуратурата просто си “разчиствала бюрата”. Според говорителя на ВСС проф. Александър Воденичаров обаче случаят по-сериозен, тъй като имало приложени компрометиращи материали от подслушани телефонни разговори на Григоров с бизнесмен от турски произход.

Григоров не е напълно убеден, че епикризата е фалшива

Малко по-късно ВКС разпрати до медиите “официална” епикриза на Филчев от 1986 г., в която се посочва, че той е параноик. Медицинският документ бе незабавно обявен за “пълен фалшификат” от д-р Борис Щърбанов, чийто подпис стои под епикризата. В четвъртък шефът на ВКС отговори, че все още не е убеден във фалшивостта на психиатричната експертиза. Той заяви, че ако това наистина се окаже така, е готов да се извини и да си поеме отговорността, без да конкретизира как точно.

“Аз мисля, че целта е била да се подхвърли на наивен човек и когато той я използва, да дискредитира себе си”, коментира д-р Щърбанов.  

“Не бързайте да предавате като 100% вероятността, че епикризата е била фалшива. Все още не съм убеден, че това е така. По въпроса ще бъде инициирана проверка чрез министрите на вътрешните работи и на здравеопазването”, заяви обаче Григоров пред НТВ.

“Възможно е все пак тази епикриза да е фалшива, аз не съм специалист по фалшификациите, не съм свикнал да пускам доноси и компромати. Тези ченгесарски прийоми са ми чужди. Аз застанах с лицето си зад този документ и не се крия зад някакъв имунитет. Ако някой се е почувствал засегнат, може да ме съди. Още в сряда аз се извиних на доцент Щърбанов”, заяви пред БНТ председателят на ВКС.

Григоров добави още, че има епикризата от 6 месеца и я е получил заедно с други документи за Филчев по съвсем официален път. Епикризата освен печати на болницата, има печати и на Министерството на вътрешните работи – направление Държавна сигурност.

ВСС да изясни истината за конфликта

В писмото, с което настоява за извънредно заседание на ВСС, на която да се “изясни истината за конфликта”, Григоров припомня, че още на 16 ноември м.г. Филчев е информирал съвета за получените от МВР сигнали за корупция срещу него. Още тогава шефът на ВКС е поискал всички материали да бъдат предоставени на членовете на ВСС с ангажимента да даде пълни  обяснения по обвиненията срещу него. Тогава ВСС е решил единодушно да задължи прокуратурата да предостави на всички членове на ВСС (чрез министъра на правосъдието) сигналите от МВР и резултатите от извършената проверка от прокуратурата.

Три месеца Филчев отказва да изпълни решението на ВСС, се отбелязва в молбата на Иван Григоров до министър Петканов, разпространена от ВКС. “Вместо това прокурорът и няколкото негови приближени ги подхвърлят на медиите. Във връзка с тези факти председателят на ВКС моли председателя на ВСС да задължи Никола Филчев да изпълни незабавно  решението на ВСС от 16.11.2005 г.”, се казва в писмото на Григоров.

Политиците са пас

Безпрецедентният компроматен скандал във върховете на съдебната власт се разрази в момент, когато ЕС наблюдава под лупа има ли напредък в реформирането на българската съдебна система. В същото време Народното събрание е между първо и второ четене на промени в конституцията, за които се твърди, че целят именно реформиране на съдебната власт и осигуряване на по-прозрачно и по-ефективно правораздаване.

Към момента единственото последствие от скандала обаче може да се окаже втвърдяване позицията на управляващото мнозинство за непълно падане на депутатския имунитет. 

По думите на Татяна Дончева от БСП преходът е сложил на ключови позиции зависими хора и това е драмата на Българя. Според нея ключовите решения трябва да се вземат от политици, които имат смелост и мъдрост.

“С потрес виждам нови формации със същите зависими хора”, каза още Татяна Дончева и запита дали на фона на последното развитие на скандалите между висши магистрати трябва да се променят депутатските имунитети. Трябва ли политическата система да зависи от двама души, които взаимно си викат “психично болен” и “корумпиран”, попита Татяна Дончева.

“Случилото се е изключително неприятно, което не извисява съдебната власт”, коментира Борислав Ралчев от НДСВ, който е юрист.

Според Веселин Методиев от ДСБ е много жалко, че институциите на съдебната система така тежко се компрометират. По думите му случилото се злепоставя образа на страната тук и навън и фактите почти нямат значение на фона на това, което се случва. “В такъв тежък конфликт не може да има невинни”, каза Методиев.

Междувременно в интервю за Mediapool външният министър Ивайло Калфин потвърди решението за изпращането на Никола Филчев като посланик в Казахстан. 

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?