"Гринпийс" с протестна акция срещу въглищната промишленост в Полша

Около 40 активисти на екоорганизацията "Гринпийс" се качиха рано сутринта в понеделник на покрива на полското министерство на икономиката, което е организатор на породилата противоречиви реакции Международна среща на върха за въглищата, част от конференцията на ООН за климата, която се провежда във Варшава.

Протестиращите спуснаха над фасадата на икономическото министерство огромен транспарант в цветовете на полския флаг, на който бе изписано: "Кой управлява Полша, въглищната промишленост или народът?". На покрива активистите развяха националните флагове на Канада, САЩ, Япония, Великобритания, Германия, Бразилия, както и знамето на Европейския съюз.

Темата на международната среща на върха за въглищата и климата е "Технологии за чисти въглища, възможности и нововъведения". Тя се провежда на 18 и 19 ноември и е свикана от Световната асоциация за въглищата. В срещата участват основните световни компании от областта на въглищната промишленост, от енергийния отрасъл, както и от индустриите, потребяващи въглища.

Около 95 процента от електричеството в Полша се произвежда от електроцентрали, захранвани с въглища. Страната разполага със значителни въглищни запаси и възнамерява да продължи да ги използва.

В същото време в Санкт Петербург се гледаха делата на още четирима активисти и двама журналисти на свободна практика, взели участие в мирен протест на борда на кораба "Арктик Сънрайз" срещу нефтодобивна платформа на "Газпром" преди два месеца. Корабът бе превзет от бреговата охрана в Печорско море и оттогава 28-те активисти и двамата журналисти на борда му са в руски затвори.

Руската разследваща комисия пледира за удължаване на срока на задържане. По делото срещу единия от тях - австралиеца Колин Ръсел, съдията се произнесе, че трябва да остане в затвора поне до 24 февруари, докато продължават разследванията на комисията.

"Грийнпийс" обаче ще обжалва решението на съда и ще настоява за пускане под гаранция на задържаните.

"Ние ще продължим да използваме всички законови средства и няма да оставим нито един камък непреобърнат, докато тези хора не са у дома със семействата си. Надяваме се Международният морски трибунал да разпореди освобождаването им в петък", заяви изпълнителният директор на "Грийнпийс Интърнешънъл" Куми Найду.

Споделяне

Още от Свят