Грипът идва в края на януари

Грипът идва в края на януари

Грипната вълна този сезон се очаква в края на януари и началото на февруари, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в събота.

"В над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари". Началото на февруари се достига пик на епидемията средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици грипът успява да обхване цялата страна", заяви той, като поясни, че много внимателно следят обстановката, защото има промяна в сравнение с предишните години.

Най-вероятните причинители, с които ще се срещаме през този сезон са гриповете H3N2 ”Швейцария”, който е сравнително нов, доказан е 2013 година, а също и Калифорния, Свински грип, ”Пукет”. Кунчев обаче очаква най-разпространен да е именно новият щам ”Швейцария”, тъй като хората все още нямат имунитет срещу него.

”В развитието на щама има закъснение от около половин месец. Октомври-ноември имаше вълни на респираторни вируси и други заболявания на горните дихателни пътища, които определено не бяха грип", обясни д-р Кунчев пред ”Фокус”.

Той припомни, че едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София.

”Зависи най-вече от това какво се случва в света и в Европа. Това, което се случва, е, че и там е сравнително спокойно. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и то е далеч от епидемичното", посочи Кунчев.

”Вероятно на 10-ти, 11-ти януари ще знаем какви нива сме достигнали и какво се случва. Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно", допълни той.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?