ГРИПЕН и БАЕ системс - ще консултират модернизацията на армията

Меморандуми за разбирателство с ГРИПЕН Интернационал и с БАЕ системс Информейшън енд Електроник Системс Интегрейшън Инк е подписал зам.министърът на отбраната Илко Димитров в четвъртък.

Партньорството с ГРИПЕН Интернационал обхваща модернизацията на военновъздушните сили - те ще консултират закупуването на нови изтребители за българските ВВС на мястото на несъвместимите с натовските стандарти съветски МиГ-ове.

БАЕ СИСТЕМС ще работи с МО за модернизацията на информационните и комуникационните системи, системите за командване и управление, както и системите за опознаване "свой-чужд".

В двата документа се определят възможностите за сътрудничество между Министерството на отбраната и двете фирми в областта на модернизацията на Българската армия, информира пресцентърът на МО. Определя се създаването на работни групи с представители от ведомството и двете фирми, които трябва да разработят програми за съвместната дейност.

БАЕ системс кандидатства за ремонт на военните хеликоптери и заради това, че бе избрана за стратегически партньор на МО избухна скандал между БСП и министърът на отбраната Николай Свинаров. Социалистите заподозряха лобистки интереси и корупция в предпочитанията към фирмата.

По време на парламентарен контрол през март червените попитаха Свинаров защо в противоречие на Закона за обществените поръчки на 3 декември 2003 г. с негово решение е стартирала процедура за избор на фирма за ремонта на хеликоптерите и още същия ден е депозиран доклад на комисията, в която е определена за стратегически партньор фирмата "БАЕ системс". Същия ден министърът резюмирал с "да" този доклад. Тогава Свинаров отрече да има процедура по избор на фирма и обяви, че тя тепърва предстои.

По-късно ремонтът на хеликоптерите Ми-14 и Ми-17 попадна сред 11-те приоритетни проекта за модернизацията на армията, включени в Стратегическия преглед на отбраната. Междувременно правителството прие и Наредба за специалните обществени поръчки, за да гарантират чрез провеждане на търг прозрачна процедура на сделките в отбранителния сектор.

Още от България