Грипната епидемия обхвана половин България

Около 900 училища са в принудителна ваканция

Сн. БГНЕС

В половината области на страната е обявена грипна епидемия. Заради усложнения от грипа смъртните случаи в страната досега са шест

Спрени са детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации.

В сряда грипна епидемия беше обявена в Кърджали и Видин. Училищата в двете области затварят от четвъртък, 24 януари. В Кърджали ваканцията ще продължи до 30 януари, а във Видин - до 28 януари.

Затворени в сряда бяха 901 училищата в страната. Броят им намаля със 170 спрямо вторник, тъй като от сряда приключи грипната ваканция в Бургас, Стара Загора и Шумен. От сряда обаче в принудителна почивка излязоха учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково.

194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна и 69 училища в област Добрич остават затворени. Занятия няма и в 97 училища в Софийска-област.

По предписание на здравните власти беше удължена ваканцията в областите Пазарджик, Ямбол и Смолян. Почивката за децата от 122 училища в област Пазарджик ще продължи до 25 януари включително. До тогава се удължава и принудителната ваканция за 60 училища в област Смолян, а 43 училища в област Ямбол остават затворени до 28 януари включително.

В област Кюстендил няма обявена епидемия, но в три училища не се учи по предписание на здравните власти. Това са СУ "Кл. Охридски", Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление и ОУ "Хр. Павлович" в гр. Дупница. Областта е пред епидемия. Същото важи и за Кърджали, Плевен, Русе.

Д-р Даниела Калева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция, призова хората при първи симптоми на неразположение да търсят лекарска помощ.

"Да се избягва самолечението, за да може да се предпише адекватна противовирусна терапия, която да започне навреме, с цел избягване на усложненията от грипния вирус", препоръча тя, цитирана от БНР.

Д-р Калева напомни, че грипният вирус е широкоизменчив и засяга освен дихателната система и други органи и системи в човешкия организъм и не бива да се подценява.

Споделяне

Още по темата

Още от България