Грипната ваканция в София продължава до края на седмицата

Училищата в ооще няколко области остават затворени още няколко дни

Грипната ваканция в София продължава до края на седмицата

Заради заболеваемостта от грип тип Б принудителното затваряне на училищата ще продължи още два дни, обяви във фейсбук профила си кметът Йорданка Фандъкова.

Още сутринта тя каза, че вероятно неучебните дни ще са до края на седмицата.

Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на вход, както за децата, така и за персонала.

На национално ниво ваканцията няма да бъде удължавана заради случаите на заболели от коронавирус. Тя беше обявена за цялата страна през миналата седмица до 11 март, включително. Причината беше епидемия от грип.

На места общините или областните управители могат да вземат решение за допълнителни дни без занятия заради грипната епидемия. Това вече се случи в Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. В тези области ваканцията продължава до края на седмицата. Същото е решението на властите в областите Перник, Ловеч, Русе. Във Враца часовете ще бъдат възобновени във вторник, 17 март. Удължена е ваканцията до края на седмицата в общините Силистра, Тутракан, Сливен и Котел, съобщи БНР.

Здравните власти във Варна решиха в сряда учениците в областта да се върнат в класните стаи в четвъртък. Кметът на Варна обаче издаде заповед ваканцията само в общината да продължи до края на седмицата.

В областите Габрово и Плевен, в които има доказани случаи на коронавирус, училищата и детските градини бяха затворени в началото на седмицата до второ нареждане. Очаква се забраната заради Covid-19 да отпадне. Ваканцията за училищата може да се удължи по преценка на местните власти, ако има увеличена заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от България