Гриша Ганчев купи фалиралата пивоварна "Леденика" на покойния Мишо Бирата

Дружеството "Литекс Комерс" на Гриша Ганчев е купило фалиралата пивоварна "Леденика" в Мездра, която беше собственост на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. Стойността на сделката е 13 млн. лв., съобщиха от компанията, цитирана от investor.bg.

От общината в Мездра потвърдиха пред Mediapool, че в момента се набира персонал за работа и се възстановяват производствените мощности в пивоварната. Плановете на инвеститора са през февруари - март 2014 г. да започне производството на бира.

Фабриката беше собственост на дружеството "Леденика ММ". Справка в Търговския регистър показва, че сделката все още не е финализирана, защото дружеството продължава да е собственост на варненската "Машин инвестмънт" ЕАД.

"Леденика ММ" държи правата на марките бира Леденика, ММ, Варна и Хаберман.

Пивоварната не работи от март 2012 г., според финансовия отчет на компанията. Тя е натрупала задължения за близо 9 млн. лв. През миналата година "Леденика ММ" има приходи от продажби за над 600 хил. лв. като завършва годината със загуба от над 1.5 млн. лв., сочи финансовият отчет.

Част от предприятието е заложено в СИБанк за 2 млн. лв., показва справка в Търговския регистър. Според запознати със сделката, дружеството е имало и дългове към Първа инвестиционна банка, като тези заеми са били изчистени.

Пивоварната беше затворена след акция на агенция "Митници" през 2011 г. Тогава бяха запечатани складовете заради нарушения на акцизния режим. След намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов проверката беше спряна, а фабриката отново започна работа. Това стана ясно след като през януари 2011 г. в медиите изтекоха записани разговори между шефа на "Митниците" Ваньо Танов и Бойко Борисов. По-късно лидерът на ГЕРБ обясни, че наредил да се спре акцията, защото бил помолен от тогавашния президент Георги Първанов.

Два месеца след осветяването на Михаил Михов, който по това време беше и президент на баскетболната федерация, той беше открит мъртъв в стая на хотел "РИУ Ризорт Правец", собственост на шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Според медицинската експертиза е починал от инфракт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?