След обвиненията за закана за убийство и ръководене на банда

Гриша Ганчев първо обяви, че къса с бизнеса и се оттегля, после се отрече от тези думи

Основният свидетел на заплахата към шефа на НАП не си спомнял такова нещо

Гриша Ганчев

Ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев, над чиято глава в последните седмици се натрупаха черни облаци, обяви в четвъртък, че ще разпродаде в рамките на една година целия си бизнес и ще се оттегли. Той ще се откаже и от всичките си инвестиции в спорта. Тези намерения Ганчев оповести пред Дарик радио.

Часове по-късно той отхвърли пред няколко медии, сред които в. "Капитал" и "Стандарт" да е казвал подобно нещо. От Дарик обаче твърдят, че е направил цитираните изявления, но не разполагат аудио запис.

Във вторник спецпрокуратурата повдигна на бизнесмена и мажоритарен собственик в конгломерата от фирми "Литекс" обвинения за заплаха за убийство към директора на НАП Красимир Стефанов и за ръководене на престъпна банда за данъчни измами.

Две седмици по-рано група от шестима души, сред които и синът на Ганчев Данаил, бяха арестувани за данъчни измами в особено големи размери при търговия със захар. Както е известно, фирмите на Гриша Ганчев са най-големият вносител на сурова захар в България, която се преработва в четири от шестте големи български захарни рафинерии. Самият Ганчев тогава заяви, че не знае нищо, но ще съдейства на разследването.

След като му бяха повдигнати обвинения, Ганчев е престоял в ареста само два часа и 45 минути в ранния следобед на 29 май, въпреки че е имал 24-часова заповед за задържане.

Пред Дарик радио той обясни, че познава от четвърт век Недялко Чандъров, който фигурира в прокурорското постановление като "посредник" при заплахата за убийство срещу шефа на НАП Красимир Стефанов.

От документа не става ясно дали самият Чандъров е уведомил потенциалната жертва за заплахата, тъй като формулировката е "заканата с убийство е станала достояние" на Стефанов.

Според Ганчев репликата: "Ще го изкормя тоя твоя човек "червенобузест"!... Ще му разпоря корема, рано или късно, това трябва да ти е ясно!... Но ти казвам, че ще му увия червата около ушите!... Ще видиш какво ще стане!...", е манипулирана от полицията. Изреченията били събрани от няколко различни разговора.

Целият случай от акция "Захар" на 10 май до днес бил нагласен, смята още Ганчев. Бизнесменът потвърди, че се отказва от сделката с още един инвеститор за покупка на част от футболния клуб ЦСКА. В момента и отбора на "Литекс" също не бил сред приоритетите му в бизнеса.

"Посредникът" в отправянето на заплахите Недялко Чандъров каза от своя страна пред Дарик, че не си спомня за телефонен разговор с Гриша Ганчев. Въпреки липсата му на спомени, вече е изготвена психологическа експертиза, която установила, че Красимир Стефанов е изпитал "основателен страх" от въпросните заплахи, съобщи "Правен свят".

Чандъров, който е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ДЗИ, добави, че от 10-12 години не е в системата на данъчните и не знае нищо за смъртната заплаха срещу директора на НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?