Гриша Ганчев потвърди връзка КТБ - Сталийски -Борисов

На среща през 2014 г. Борисов и Цветан Василев си говорили за "някакви милиони, раздавани насам-натам" - "ту на Сталийски, ту на Пеевски, които твърдели, че ги носят на Борисов"

Бизнесменът Гриша Ганчев потвърди, че през 2014 г. е имало среща между собственика на КТБ Цветан Василев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Главният акционер в "ЦСКА-София" разказа в неделя пред Нова телевизия за отношенията си с банкера и за срещата между тях двамата с Бойко Борисов малко преди падането на КТБ.

За своите отношения с Василев Гриша Ганчев се застрахова с думите: "Имам един-единствен бизнес с Цветан Василев. Той частично финансира завода за коли в Ловеч".

От думите му се разбра, че на въпросната среща Цветан Василев е споменал за 240 млн. лева, за които твърдял, че чрез Делян Пеевски и Александър Сталийски са дадени на Борисов.

В периода, когато се е състояла срещата, тогавашните партньори в бизнес империята КТБ Цветан Василев и Делян Пеевски са в обтегнати отношения, а Сталийски е известен като виден представител на кръга "Котараците" – довереници на Бойко Борисов по време на първото му правителство, чрез които са реализирани редица бизнес сделки чрез подставени лица и фирми.

През ноември тази година собственикът на фалиралата КТБ заяви, че е бил рекетиран от Сталийски, когото нарече "дясната ръка на Борисов" и разказа за среща с лидера на ГЕРБ през 2014 г., на която занесъл на Борисов документи, показващи колко пари е получил Сталийски.

Тогава Василев не уточни за какви суми става въпрос и обобщи, че от 2009 г. в България се редуват в управление "клановете" на Пеевски и Борисов, а от две години те действат заедно.

Сега Гриша Ганчев потвърди за срещата между Борисов и Василев, на която е присъствал. Той уточни, че тя се е състояла "десетина дена, преди да падне КТБ и да го подгонят Цветан Василев, че с трите чички искал да убива лицето Делян Пеевски".

Поводът за срещата бил, че Василев искал помощ от Борисов, защото имал информация, "че ще бутат банката", но Борисов му обяснил, че не може да направи нищо. "Аз като какъв да я спася, като съм в опозиция", казал лидерът на ГЕРБ.

"Целият разговор беше свързан с някакви милиони, раздавани насам-натам", разказа Гриша Ганчев. Той уточни, че ставало дума за около 240 млн. лева, като Цветан Василев казал, че давал различни суми ту на Александър Сталийски, ту на депутата от ДПС Делян Пеевски, които твърдели, че ги носят на Борисов.

Бойко Борисов му казал, че за 4 години бил получил от Василев една икона със сребърен обков, която е окачена в кабинета му в Министерския съвет, а банкерът и Пеевски са го свалили от власт. За Александър Сталийски (името му бе нарицателно за кръга "Котараците") Борисов заявил, че откакто се оттеглил в от управлението през февруари 2013 г., не се е виждал с него.

"Цветан казва: Тез пари съм ги дал на Сашо да ти ги донесе, онез съм ги дал на Делян да ти ги донесе и т.н., Бойко му вика: Не си ме черпил и не сме се виждали с тебе за четири години близо и на кафе, второто нещо – ти ми прати заедно с Делян тука, шест месеца – разболяхте ми детето, камери, телевизия пред къщата ми. И му каза: Единият ме бутна от власт заедно с тебе, а другият не съм го виждал от шест месеца. Демек, че Сталийски откакто е паднал от власт дори здрасти не му е казвал", разказа Ганчев.

"Сега, каква е истината, какви пари, кой ги е пращал, как ги е пращал, защо ги е пращал, защото цифрите бяха много впечатляващи. Някъде се говореше за около 240 млн. лева общо натрупани в годините", поясни собственикът на футболния клуб "ЦСКА-София".

Той определи самата среща като "розов бразилски сериал", на който не желаел да присъства, но Борисов му казал: "Стой тука да слушаш".

Гриша Ганчев твърди, че се озовал на срещата, защото Цветан Василев го помолил да го закара с колата му, "защото му бяха пуснали проследяване – 3-4 коли го следяха постоянно".

Попитан верни ли са твърденията на Василев, че Пеевски е взел правителството на концесия, Ганчев заяви, че не знае, защото "не съм им светил, не ме интересува". Той се разграничи от Цветан Василев като обясни, че ги свързва единствено това, че собственикът на КТБ е финансирал частично завода за автомобили в Ловеч.

"Абсолютно никакви допирни точки нямам с него" и посочи, че влизането му в "Петрол" било реално във фалирало дружество, за което Василев го бил помолил "да вляза да стабилизираме".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?