Докато тече разследване за 200 хил. лв. укрити данъци за февруари и март

Гриша Ганчев се отчете с над 350 хил. лв. ДДС за април, но синът му остава в ареста

Гриша Ганчев по време на първото разглеждане на мярката на сина му. Снимка: БГНЕС

Фирмата на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев "Литекс Комерс", разследвана по т.нар. "захарна афера" за 200 хил. лв. укрити данъци, е внесла над 350 хил. лв. ДДС за април.

 

Платежните документи бяха представени пред Апелативния спецсъд в сряда, но не помогнаха на сина на Гриша Ганчев - Данаил, и останалите четирима обвиняеми за участие в банда за данъчни измами да бъдат освободени от ареста.

Според тезата на разследващите изпълнителният директор на "Литекс Комерс" - Ганчев-младши, заедно с другия директор Милко Димитров и представителят на надзорния съвет Камелия Мирчева, са участвали в схема за укриване на данъци, ощетила държавата с над 200 000 лева през февруари и март.

Спецпрокуратурата все още не е повдигнала обвинения за нанесените щети на бюджета през оставащия период до 10 май, до когато смята, че е действала престъпната банда, организирана от близкия до "Литекс Комерс" Милко Талев. Причината е, че остатъкът от сумата засега не може да бъде изчислен, тъй като не е приключил съответният данъчен период.

ПФК "Литекс" остава без благодетел и се разпада

Гриша Ганчев спира да инвестира в ловешкия клуб "Литекс" и няма да се занимава повече с футбол. Това обяви в сряда президентът на отбора Величко Дихонов след победата на тима в последния кръг от шампионата срещу "Локомотив" (Пловдив) с 6:2.

Като причина за изненадващото решение на бизнесмена Дихонов посочи проблемите, които изпитва фирмата "Литекс Комерс", чието ръководство е разследвано за участие в престъпна схема за данъчни измами. Синът на Ганчев – Данаил, часове по-рано бе оставен окончателно в ареста от Апелативния спецсъд.

Oще

Адвокатът на Данаил Ганчев – Петър Чалъмов, обаче изпревари разследващите, представяйки пред съда справка и заверени копия от платежни нареждания, които удостоверяват изрядното поведение на фирмата пред НАП. Дължимият за април ДДС от търговия със захар на стойност 357 170 лева е платен на 18 май.

Пред журналисти адвокатът отрече този ход да е вид презастраховане на клиента му.

"С представянето на доказателствата за платения ДДС целяхме да наклоним везните в полза на обективността", лаконичен бе Чалъмов, уточнявайки, че до момента спецмагистратите не взимат предвид факта, че по делото са събрани достатъчно данни за безупречното счетоводство и данъчна история на "Литекс Комерс".

Въпреки това Апелативният спецсъд, подобно на първоинстанционния, изцяло възприе обвинителната теза и остави в сряда окончателно зад решетките Ганчев-младши, Димитров, Милко Талев и племенника му Ивайло, както и Тодор Симеонов, управител на едно от дружествата, купували най-активно неосчетоводена според разследващите захар.

Магистратите не обсъдиха подробно възраженията на защитата, основавайки решението си главно на записаните със специални разузнавателни средства (СРС) телефонни разговори между Ганчев-младши, Димитров и Милко Талев, както и на съдебно-счетоводна експертиза, изготвена два дни след арестите от 10 май, и писмо от НАП.

Съдията-докладчик Димчо Георгиев прие, че е установено, че синът на Гриша Ганчев е искал от Талев да му носи пари на ръка в офиса преди да даде зелена светлина за всяка доставка на захар от заводите на фирмата му в Бургас и Девня. "Има случай, когато камион е спиран заради неплатена част от исканата сума и е пускан след превеждането на парите", даде пример магистратът.

По повод твърдението на защитата на Ганчев-младши, че няма никакви доказателства за финансови злоупотреби в "Литекс Комерс", Апелативният спецсъд посочи, че сред материалите по делото има едва 4 фактури за подобни доставки на захар, докато според показанията на един от купувачите, са били извършени общо 13.

Магистратите приеха още, че ако обвиняемите бъдат освободени от ареста, те могат да попречат на разследването, тъй като престъпната схема е свързана с много свидетели. Освен това се позоваха и на тежките обвинения. Не възприеха довода на защитата, че съдебно-счетоводната експертиза е неприложима, тъй като е изготвена изцяло по доклади на НАП, а не по документите, иззети от офисите на "Литекс Комерс".

Аргументите на останалите адвокати на обвиняемите, че СРС-тата показват единствено разговори, типични за обсъждането на сделки между различни търговски субекти, също не бяха взети предвид от съда. Без коментар в определението остана и твърдението на адвоката на Талеви – Лъчезар Таков, че член на състава на спецсъда, оставил обвиняемите в ареста на 13 май, е роднина със служител от разследващия екип по случая в ГДБОП.

Извън залата адвокат Чалъмов коментира, че е изненадан от бързината, с която се е произнесъл Апелативният спецсъд. За разлика от заседанието на първа инстанция, когато магистратите се съвещаваха около 2 часа, в сряда колегите им се справиха за не повече от 15 минути. По тази причина юристът допусна, че решението им е било взето предварително.

По повод записаните със СРС-та уговорки на клиента му Ганчев-младши да получава пари на ръка за доставките на захар, Чалъмов каза единствено, че в България получаването на суми кеш не е забранено, добавяйки, че твърденията от записите подлежат на проверка и интерпретация и най-вероятно са извадени от контекста.

Петимата обвиняеми и Камелия Мирчева, която е под домашен арест заради тежко заболяване, бяха задържани преди две седмици при показна акция на ГДБОП. След нея разследващите обявиха, че от "Литекс Комерс" са осъществявани големи доставки на захар до други дружества, които не са осчетоводявани, за да се избегне плащането на ДДС. Данни за участието на самия Гриша Ганев в схемата обаче спецпрокуратурата за момента не е споделяла.

Споделяне

Още по темата

Още от България