В очакване на насрочване на делото за укриване на данъци

Гриша Ганчев затвори захарните си заводи

Русенският дори вече бил почти нарязан за скрап

Гриша Ганчев

В очакване на насрочване на делото за укриване на данъци, бизнесменът Гриша Ганчев е затворил и четирите си завода за преработка на захар, като някои дори са нарязани на скрап. Това съобщи в."Преса" във вторник.

"Литекс комерс" притежава захарните рафинерии в Бургас, Девня, Долна Митрополия и Русе.

Русенският завод вече е почти нарязан за старо желязо. Предстои постепенна ликвидация и на останалите производствени мощности.

От "Литекс комерс" са отказали коментар пред изданието, но информацията е потвърдена по места.

От общината в Камено, Бургаско, заявяват, че заводът е работил за последен път през юни-юли 2014 г., когато са били преработени 30-40 хил. тона суровина.

От години не работи и рафинерията в Долна Митрополия, а предприятието в Девня е препакетирало захар за последен път през лятото на 2014 г.

Причината за затварянето на заводите е големият дъмпингов внос на рафинирана захар от съседни държави, свръхпроизводството в Европа и ограниченията, които предстои да бъдат наложени на преработвателите, пише "Преса".

От 2017 г. захарният бизнес в Европа, а оттук и в България, ще бъде радикално променен. Причината е, че падат квотите за производителите на цвеклова захар, което означава, че всеки един от заводите ще може да работи без ограничения. За рафинериите на тръстикова захар, каквито са и нашите предприятия, остават ограниченията. Те ще продължат да ползват малки квоти за внос на суровина с ниско мито от 98 евро на тон. Над квотите всеки грам тръстикова захар се облага с 319 евро на тон, което прави стоката непродаваема.

Всичко това вероятно е причина Гриша Ганчев да се откаже от този бизнес. Останалите два завода, които не са негова собственост – в Горна Оряховица и в Пловдив, засега работят.

В края на 2014 г. прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия борец за данъчни престъпления. Ганчев е обвинен, че като ръководител на 10-членна престъпна група е склонявал сина си Данаил и други двама изпълнителни директори на фирмата му "Литекс Комерс" да укриват данъци.

Гриша Ганчев ще отговаря пред съда и за заплахата за убийство срещу бившия данъчен шеф и ексдепутат от ГЕРБ Красимир Стефанов.

Делото стигна до съда, след като защитата на самия Ганчев поиска през октомври 2014 г. то да бъде внесено в съда или прекратено заради изтичането на 2-годишния срок.

Делото беше образувано след акция на антимафиоти и данъчни, които нахлуха в офисите на "Литекс Комерс" през май 2012 г. Акцията им тематично беше наречена "Захар".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?