"Грийнпийс" огласи поверителни документи от ТТИП

Според екоорганизацията преговорите между ЕС и САЩ са компрометирани и трябва да започнат от нулата

"Грийнпийс" огласи поверителни документи от ТТИП

Природозащитната организация "Грийнпийс" публикува днес официално 240 страници поверителни документи по договаряното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), съобщава БТА. Документите хвърлят съмнение върху споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените щати, коментира ДПА.

Екоорганизацията твърди, че договаряното сега партньорство трябва да бъде изоставено и преговорите по съвместно търговско споразумение да започнат от нулата. Европейската комисия трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и "да натисне бутона рестарт" на преговорите по търговско споразумение, коментира Юрген Книрш, търговски експерт от "Грийнпийс".

"Преговорите поставят интересите на големите компании в центъра на политическия и законовия процес по взимане на решение в ущърб на общественото здраве и природата", обявиха от екоорганизацията.

САЩ оказвали натиск за свиване на защитата на потребителите

Според изтеклите секретни документи, цитирани по-рано от германски медии, сред които вестник "Зюддойче цайтунг", правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.

Вашингтон е заплашвал ЕС да блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти, посочва изданието. Освен това САЩ отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане на търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища, допълва ТАСС.

САЩ също така се противопоставяли на европейския принцип, че продуктите могат да бъдат разрешени за продажба, само ако се докаже, че не са вредни за човешкото здраве и околната среда. Вашингтон изисквал и използването на своя практика, която можела да доведе до разпространение на генетично модифицирани продукти и растения в Европа. 

ЕК отхвърли обвиненията на екозащитниците

Няколко часа след публикуването на въпросните документи еврокомисарят по търговия Сесилия Малмстрьом обяви, че те показват само част от позициите на участниците в преговорите и не са окончателен текст на споразумение. Според нея това са нормални неща от воденето на преговори.

"Това не означава, че другата страна се предава пред тези искания. Не значи, че страните ще се срещнат някъде по средата. Там, където сме твърде далече, просто няма да се споразумеем. В този смисъл много от днешните алармистки заглавия са буря в чаша вода", пише Малмстрьом в своя сайт.

Тя гарантира, че нито едно търговско споразумение на ЕС няма да доведе до понижаването на равнището на защитата на потребителите или сигурността на храните и околната среда. Малмстрьом допълва, че търговските споразумения няма да променят законите за ГМО и всяка сделка може да промени регулацията на ЕС само в посока тя да стане още по-стабилна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес