"Грийнпийс" отново призова Брюксел да ограничи изкопаемите горива

"Грийнпийс" отново призова Брюксел да ограничи изкопаемите горива

Представители на международната неправителствена организация "Грийнпийс" за пореден път настояха на демонстрация в Брюксел Еврокомисията да ограничи допълнително използването на изкопаеми горива.

Природозащитници от няколко европейски държави, сред които и жители на Перник, разпънаха голям плакат непосредствено до сградите на Европейската комисия и на Европейския съвет в Брюксел в понеделник сутринта. Кръговото движение "Шуман" в Европейския квартал е било блокирано в ранните часове на деня, а шестте улици към него са били залети с биоразградима боя, за да наподобяват слънчеви лъчи, съобщиха от организацията, цитирана от БТА.

Местни медии съобщиха за това покрай намесата на пожарната, изпратена да почисти пътя. Според данни на полицията се очаква заради ранния час на проявата движението през тази ключова пътна артерия да не е било твърде затруднено.

Природозащитниците настояват ЕС да прекрати използването на въглища и отбелязват, че повечето домакинства и по-малки предприятия вече преминават на възобновяема енергия. От организацията коментират, че е време европейската политика в областта на енергетиката да загърби големите корпорации, инвестирали в замърсяващи производствени системи.

Уточнява се, че ЕС е пред решение за бъдещето на енергетиката, като ЕК е представила предложенията си миналата година, а Европейският парламент предстои да се произнесе догодина. Днешната проява на природозащитниците е едно от седемте подобни събития, предназначени да привлекат вниманието и насрочени в Белгия, Великобритания, Швейцария и Холандия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?