"Грийнпийс" подкрепя старозагорци в борбата им за запазване на парк "Бедечка"

"Грийнпийс" подкрепя протестната инициатива на старозагорци за запазване на местния парк "Бедечка", който е определен за застрояване, съобщава БГНЕС в сряда.

В отворено писмо до местните и националните институции от българския офис на "Грийнпийс" заявяват готовност да подкрепят редица протестни акции и да запознаят международните институции с проблема.

От екоорганизацията припомнят, че голяма част от 400 дка зелена площ е заплашена от противоречив план за застрояване, който се основава на смущаваща реституция на земеделски имоти в парка.

Местни архитекти се противопоставиха и назоваха редица проблеми във въпросния план за застрояване - не е заснета растителността, както изисква Законът за устройство на територията и не са спазени редица административни процедури.

Беше установено, че планът предвижда и корекция на коритото на реката, което противоречи на добрите европейски практики и увеличава риска от наводнения.

Националният омбудсман Константин Пенчев вече два пъти изрази позицията си, че решението за подробен устройствен план не е било взето и обнародвано съгласно процедурите и закона.

Омбудсманът се позова на българска и международна съдебна практика и законодателство в това отношение, които дават приоритет на обществения интерес, а не на интересите на една или друга група.

"Грийнпийс" припомнят едно от възможните решения по казуса - вариант, предложен от автора на общия устройствен план на Стара Загора доц. д-р арх. Борислав Борисов, който е в полза и на собствениците на терени в зелената площ, и на обществения интерес. Решението засега е отбягвано от местните институции.

"Стара Загора е град, в който качеството на въздуха е дългогодишен проблем. Хората, живеещи в този град имат нужда от своите паркове и зелени зони. Още веднъж ви призоваваме да преразгледате всички устройствени планове, и да не допускате застрояване на парка и корекция на коритото на река "Бедечка". Изказваме пълната си подкрепата за защитниците на парк "Бедечка", заявяват от "Грийнпийс".

Досега в Стара Загора имаше различни протестни акции, подкрепени от учени, от природозащитни организации като "Зелени Балкани", от феновете на местния "Берое".

Споделяне
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?