"Грийнпийс" подкрепя старозагорци в борбата им за запазване на парк "Бедечка"

"Грийнпийс" подкрепя протестната инициатива на старозагорци за запазване на местния парк "Бедечка", който е определен за застрояване, съобщава БГНЕС в сряда.

В отворено писмо до местните и националните институции от българския офис на "Грийнпийс" заявяват готовност да подкрепят редица протестни акции и да запознаят международните институции с проблема.

От екоорганизацията припомнят, че голяма част от 400 дка зелена площ е заплашена от противоречив план за застрояване, който се основава на смущаваща реституция на земеделски имоти в парка.

Местни архитекти се противопоставиха и назоваха редица проблеми във въпросния план за застрояване - не е заснета растителността, както изисква Законът за устройство на територията и не са спазени редица административни процедури.

Беше установено, че планът предвижда и корекция на коритото на реката, което противоречи на добрите европейски практики и увеличава риска от наводнения.

Националният омбудсман Константин Пенчев вече два пъти изрази позицията си, че решението за подробен устройствен план не е било взето и обнародвано съгласно процедурите и закона.

Омбудсманът се позова на българска и международна съдебна практика и законодателство в това отношение, които дават приоритет на обществения интерес, а не на интересите на една или друга група.

"Грийнпийс" припомнят едно от възможните решения по казуса - вариант, предложен от автора на общия устройствен план на Стара Загора доц. д-р арх. Борислав Борисов, който е в полза и на собствениците на терени в зелената площ, и на обществения интерес. Решението засега е отбягвано от местните институции.

"Стара Загора е град, в който качеството на въздуха е дългогодишен проблем. Хората, живеещи в този град имат нужда от своите паркове и зелени зони. Още веднъж ви призоваваме да преразгледате всички устройствени планове, и да не допускате застрояване на парка и корекция на коритото на река "Бедечка". Изказваме пълната си подкрепата за защитниците на парк "Бедечка", заявяват от "Грийнпийс".

Досега в Стара Загора имаше различни протестни акции, подкрепени от учени, от природозащитни организации като "Зелени Балкани", от феновете на местния "Берое".

Споделяне

Още от България