”Грийнпийс” предупреди за ядрените рискове от конфликта в Украйна

Войната в Украйна застрашава да предизвика ядрена катастрофа, тъй като в района на бойните действия има 15 атомни централи, които не са защитени, предупреди германският клон на "Грийнпийс" в събота.

Организацията коментира, че никога досега не са водени бойни действия в район с такава гъстота на атомни централи.

"Нито една атомна централа в света не е подсигурена срещу бойни действия с тежки оръжия, каквито се използват в Украйна", заявиха от природозащитната организация. Само в Запорожието се намират 100 специални хранилища за използвани радиоактивни пръчки.

”Проблем е и че атомните централи в Украйна са толкова стари, че не би трябвало вече дори да бъдат в употреба и рискът от аварии и без военни действия е висок”, коментират от ”Грийнпийс”.

Пред германското радио WDR Николай Стайнберг, член на украинския атомен надзорен съвет, заяви, че "военни действия, които се водят с конвенционални оръжия, но в близост до атомни централи, рано или късно ще превърнат конфликта в ядрен".

Експерти предупреждават, че и двете страни в конфликта използват модерни оръжия и бомби по 1500 кг, които могат да разбият дебели бетонни стени.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?