Грийнпийс превзе платформа на "Газпром" в Арктика

Сн. Грийнпийс

Екип от активисти на Грийнпийс, сред които и шефът на екоорганизацията Куми Найду, превзеха арктическа нефтената платформа на руския газов гигант "Газпром", намираща се в Печорско море (югоизточната част на Баренцово море). Това съобщиха от организацията в петък.

Акцията в знак на протест срещу плановете на "Газпром" да дълбае Арктическо море за петрол е станала в 4 часа тази сутрин, когато шестима катерачи атакували от надуваеми лодки платформата "Приразломная". Те успели да спрат работата там, а шефът на Грийнпийс Куми Найду направил изявление, в което посочва, че "се изкачихме на тази ръждясала платформа с поръчение на над 1 милион души, които се присъединиха към кампанията за спасяване на Арктика". "Тук сме от тяхно име. Стоим и рамо до рамо с местните хора, които миналата седмица подписаха обща декларация, че протестират срещу добива на нефт тук, където са техните земи”, заявява Найду в съобщението на ръководената от него организация.

 

“Както и при безразсъдните планове на "Шел" (Shell) да надупчи Аляска, въпросът не е дали ще има нефтен разлив в Арктика, а кога той ще се случи. Единственият начин да се спре катастрофален разлив в този уникален район е като се забранят напълно всякакви сондажи и добив”, допълва екоактивистът.

 

Екипът има достатъчно запаси, за да изкара няколко дни на платформата, посочва организацията.

 

От там припомнят, че "Газпром" планира операции по добив на нефт в началото на следващата година, превръщайки се в първата компания, добиваща нефт в Арктика.

 

Миналата седмица Грийнпийс откри, че компанията оперира без наличие на официален план за справяне с нефтени разливи. Такъв план е бил одобрен през 2007 г. с давност 5 години, като в официално писмо руското правителство е признало, че нов план не е бил одобряван.

 

Арктика е едно от най-сложните и враждебни места за добив на нефт на планетата, посочва още организацията. "Сондажните територии, където "Газпром ще дълбае, са покрити с дебел лед през повече от 2/3 от годината, а температури от -50˚C са обичайни. Печорско море се отличава със страховити бури и по време на дългата полярна зима е потопено с месеци в почти тотална тъмнина. Въпреки тези екстремни рискове, "Газпром" не е оповестил публично целите аварийни планове за справяне с нефтени разливи, а показва само части от тях", се посочва в изявлението на организацията.

 

Според нея, дори и публичните части демонстрират, че компанията е абсолютно неподготвена да се справи с инцидент в Далечния Север и че ще разчита на допотопни методи за изчистване – като лопати и кофи – които просто не работят при ледени условия.

 

Миналата седмица Грийнпийс Русия и WWF Русия излязоха с независим доклад на експерти, които развиха модели на сценарии на нефтени разливи на платформата "Приразломная”. Заключенията на множеството направени модели са, че е възможно замърсяване от над 140 000 кв.км открити води и 3000 км брегова ивица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят