“Грийнпийс“ сезира ЕК за незаконна парична помощ за АЕЦ “Белене“

“Грийнпийс“ сезира ЕК за незаконна парична помощ за АЕЦ “Белене“
Европейската комисия да започне разследване за незаконно държавно субсидиране за изграждането на два атомни реактора в България и два в Румъния, поиска екоорганизацията “Грийнпийс“. Според природозащитниците двете страни нарушават европейското законодателство за конкуренцията и така пречат на на развитието на по-устойчив и зелен енергиен сектор.

От “Грийнпийс“ припомнят, че българското правителство реши да даде 300 млн. лв. (154 млн. евро) на държавната НЕК за строежа на АЕЦ “Белене“, а после още 400 млн. лева (205 млн. евро) на компанията майка “Български енергиен холдинг“ също за развитие на проекта.

Румънското правителство също е заделило средства, за да гарантира заем от 220 млн. евро за още два блока в АЕЦ “Черна вода“. Освен това то предостави 350 млн. евро от държавния бюджет за закупуването на тежка вода за новата централа, както и 800 мил. евро от Националния фонд за инфраструктура, за да увеличи капитала на държавното дружество “S.N. Nuclearelectrica – S.A“ с цел финансиране на част от неговите 51% в проекта.

Според “Грийнпийс“ всички тези инвестиции са нарушение на чл. 87 от договора на ЕК.

“Правителствена подкрепа за мръсна енергия като атомната е един остарял подход като цяло, но по-важното е, че България и Румъния в момента правят първите си стъпки към солидно инвестиране в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Нечестна конкуренция от страна на ядрения сектор ще унищожи такива инициативи в зародиш“, коментира представителят на “Грийнпийс“ Ян Хаверкамп.

„Българското правителство винаги е обещавало, че АЕЦ „Белене“ ще бъде построена без държавни субсидии“, посочва Деница Петрова от Института за зелена политика, София. „Енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници едва получават някаква подкрепа в тази страна, въпреки че България използва 4 пъти повече енергия за единица БВП в сравнение с останалите страни на ЕС. Подобни субсидии нарушават свободното развитие на нашия енергиен сектор“, допълва тя.

“Атомната индустрия в Румъния е като черна дупка, докато повишаването на енергийната ефективност и въвеждането на възобновяемите енергийни източници ще донесат повече работни места, повече енергийна сигурност и по-бърз достъп до необходими енергийни услуги“, отбелязва Крисанта Лунгу от “Грийнпийс“ - Румъния. Според нея е особено важно при финансова криза е парите от данъци да бъдат използвани по разумен начин.

България подготвя изграждането на руския ядрен дизайн AES-92 с два реактора ВВЕР-1000/466B. Проектът се изпълнява от НЕК (51%) и германската компания RWE (49%).

Румъния ще строи 2 канадски реактора - CANDU 6, на площадката на “Черна вода“. Проектът ще бъде изпълнен от консорциум, включващ държавната S.N. Nuclearelectrica – S.A. (51%), чешката CEZ (9,5%), германската RWE (9,5%), френско-белгийската GdF Suez / Electrabel (9,5%) и испанската Iberdrola (5,5%), както и от стоманения гигант Arcelor Mital (5,5%). Очаква се началото на строителството да е през следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес