"Грийнпийс" ще получи от Русия обезщетение 2,7 млн. евро за задържането на неин кораб

"Грийнпийс" ще получи от Русия обезщетение 2,7 млн. евро за задържането на неин кораб

"Грийнпийс" ще получи 2,7 млн. евро от Русия съгласно споразумение между правителството на Холандия и Москва, съобщи екологичната организация, цитирана от Ройтерс.

Споразумението трябва да сложи край на неколкогодишни съдебни спорове, след като през 2013 г. руските власти конфискуваха кораба на "Грийнпийс" "Арктик сънрайз", плаващ под холандски флаг, и арестуваха 30 човека на борда. Руските власти завладяха кораба в международни води след протест срещу руска петролна платформа. Арестуваните бяха държани месеци наред в руски затвори и освободени малко преди Олимпиадата в Сочи през 2014 г.

Днес холандското външно министерство обяви, че е постигнало с руската страна "пълно и окончателно споразумение", чиито детайли не бяха разкрити като конфиденциални. Активистката от "Грийнпийс" Файза Аулахсен, която е лежала почти три месеца в руски затвор, каза пред Ройтерс, че споразумението е добра новина. "Въздадено бе правосъдие и сега може най-накрая да затворим тази глава", заяви тя.

В писмо до парламента холандският министър на външните работи Стеф Блок пише, че с уреждането на спора с Русия "Холандия успешно е защитила значимостта на мирния протест по море, включително в Арктика".

През юли 2017 г. международен арбитраж осъди Русия да плати на Холандия над пет милиона евро обезщетение за нанесени щети в събитията през 2013 г. Руската страна не призна присъдата на трибунала, припомни Ройтерс.

ТАСС цитира думи на Блок, който изразява задоволство от решаването на спора с Русия, която е признала, че "не може в международни води да бъдат задържани кораби без основание и да бъдат арестувани хората на борда без причина". Холандският министър казва, че "Русия е проявила политическа воля за сътрудничество" с Холандия.

Руската агенция допълни, че на 18 септември 2013 г. "Арктик сънрайз" се е доближил до руската петролна платформа "Приразломная". Активистите на борда му са направили опит да се изкачат на платформата в знак на протест срещу добива на петрол в Арктика, но действията им били осуетени от руски граничари. Корабът е бил откаран на буксир до Мурманск, а активистите, сред които четирима руснаци, - арестувани. В края на ноември активистите са били пуснати под гаранция, а впоследствие амнистирани по случай 20-годишнината на конституцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?