Грийнспън намекна за повишение на лихвите в САЩ

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Алън Грийнспън заяви вчера пред американския Конгрес, че опасността от дефлация е преминала и банковата система е добре подготвена, предадоха световните агенции.

Думите му бяха изтълкувани като намек за предстоящо повишение на основните лихви. Валутните пазари реагираха бурно на изявлението на Грийнспън - доларът поскъпна за сметка на еврото. Към 21 часа по Гринуич снощи едно евро струваше 1,1864 долара, докато три часа по-рано то се разменяше за 1,1927 долара.

Уолстрийт също не прие думите на Грийнспън с безразличие. Индексът Стандард енд Пуърс 500 отбеляза най-големия си спад от септември досега - със 17,67 пункта, или 1,56 процента до 1118,15 пункта. Дау Джоунс се понижи с 1,18 процента до 10314,50 пункта.

Индексът на високотехнологичните акции Насдак намаля с 2,07 процента /41,8 пункта/ до 1978,63 пункта. Новините за икономиката са добри, според Грийнспън. Краят на дефлацията е "промяна, която отдавна трябваше да се случи и която наистина е добре дошла", каза още председателят на резерва.

По-късно днес Грийнспън отново ще говори пред американския Конгрес. Потребителските цени в САЩ се повишиха с 0,5 процента през март, което според анализаторите е знак за преодоляване на дефлацията и връщане към инфлация.

По БТА

Още от Бизнес