Грийнспън поиска намаляване на правителствените разходи

Председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Алан Грийнспън заяви вчера, че правителството трябва да намали разходите си, за да бъдат финансирани данъчните съкращения за общо 1 трилион долара в течение на 10 години, обещани от президента Буш, предаде АП.

Според Грийнспън сред разходите, които могат да бъдат намалени, са социалните осигуровки, изплащани на хората, които се пенсионират. Конгресът трябва да вземе бързи мерки за решаването на проблема за размера на тези осигуровки, тъй като в близките няколко години близо 77 млн. американци, родени по времето на т.нар. "бейби бум" след Втората световна война, ще имат право да се пенсионират.

Грийнсъп заяви пред банковата комисия в Сената, че всеки опит на Конгреса да ореже социалните осигуровки на пенсиониращите се американци ще предизвика огромен политически натиск, но въпреки това законодателите трябва да действат, за да обуздаят стремителното нарастване на дефицита във федералния бюджет, който през тази финансова година се очаква да скочи до 521 млрд долара.

Шефът на централната банка на САЩ повтори пред сенатската комисия онова, което каза в сряда пред друга комисия в Камарата на представителите: че Управлението за федерален резерв може да изчака още, преди да започне да повишава лихвите, тъй като инфлацията продължава да е ниска, въпреки че икономическото оживление набира скорост.

По БТА

Още от Бизнес