Гробарите в София задължително с образователен ценз от 1 април 2013 г.

Столична община ще се опита да въведе ред в погребалните услуги

Гробарите в София задължително с образователен ценз от 1 април 2013 г.

Столичната община ще опита да въведе ред в погребалната дейност в София. За целта за първи път ще се регламентира дейността на частните фирми. Това ще стане чрез промени в общинската Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, които трябва да влязат в сила от 1 април 2013 г. Вносител на предложенията е Мита Георгиева, общински съветник от ГЕРБ. Те са качени за публично обсъждане на страницата на Столичния общински съвет в интернет.

В момента дейността на частните погребални оператори не е регламентирана никъде. Това дава възможност на случайни фирми, измамници, крадци и прекупвачи да предлагат псевдо услуги в гробищните паркове и да тормозят посетителите, каза Мита Георгиева пред Mediapool.

Ценз за гробарите

В опит да се спрат безобразията всеки гробар вече ще трябва да има свидетелство за професионална квалификация по професията “организатор на обредно-ритуални дейности”. Управителят на фирмата пък ще трябва да представи свидетелство за съдимост, “доказателства за наличие на минимум техника и материали на склад”. Най-малко един от работниците пък ще трябва да има документ за каменоделска квалификация, предвиждат промените в наредбата.

В момента Центровете за професионална обучение и квалификация подготвят погребални агенти и издават документи за това, уточни Мита Георгиева. От бранша заявиха, че вече редица гробари предвидливо са се снабдили с такива документи. “Има риск да се случи нещо подобно като с шофьорските книжки – не могат да четат и пишат, но имат документи, че могат. В момента ситуацията е подобна и в нашия бранш”, коментира Красимир Крачунов, собственик на погребална агенция “Хронос” пред Mediapool.

Гробищата без реклама

Промените предвиждат още забрана на всякаква реклама на гробищата. За целта управителят на фирмата трябва да подаде декларация, че компанията му няма да извършва търговска и рекламна дейност на територията на гробищните паркове.

Каменоделските фирми пък вече ще трябва да имат разрешително, за да могат да работят на територията на гробищните паркове. То ще се издава от временна комисия, назначена от кмета. Тя ще се произнася по подадените документи в 14-дневен срок, предвиждат промените.

Целта на предлаганите промени е да се подобри обслужването на гражданите, да спре вандализма и кражбите на територията на гробищните паркове и да се подобри пропусквателния режим, посочи Мита Георгиева. Другите ефекти са повишаване на квалификацията на работещите в погребалната сфера и доближаване до европейските практики за работещите в траурно-обредната дейност.

Необходим е закон за погребалната дейност, за да спрат безобразията, смята Красимир Крачунов, собственик на погребална агенция “Хронос”. Според него промените в общинската наредба са половинчато решение, но все пак са първа стъпка в правилната посока и заслужава да бъде подкрепена.

В момента около 200 погребални агенции работят в София, по данни от бранша. За сравнение в Париж са четири, във Виена – две, а в близо 10-милионна Москва – само седем, твърди Крачунов.

Споделяне

Още от Бизнес