Гробът на папата е отворен за поклонение

Гробът на папата е отворен за поклонение

Криптата, в която е положено тялото на папа Йоан Павел Втори, бе отворена в сряда за поклонение, съобщиха световните агенции.

Многобройни вярващи чакаха часове пред базиликата “Свети Петър”, за да се поклонят пред гроба на Светия отец.

Ватиканът призова богомолците да не слагат цветя и да не се задържат дълго пред гроба на папата.

Вече се подготвя почвата за откриване на процедура за провъзгласяване на Йоан Павел Втори за светец, като се пропусне петгодишния период, необходим за беатификацията.

В понеделник, 18 април, колегията на кардиналите, известна като конклав, ще се събере, за да избере наследник на починалия преди десет дни папа.

Криптата, в която бе погребан Йоан Павел Втори, съхранява тленните останки на още 60 папи, включително и Свети Петър, който според Библията е бил посочен от Исус Христос за първи духовен ръководител на християнската църква.

Гробницата, украсена с лилии и непрестанно светещи червени маслени лампи по пода, без съмнение ще се превърне в място за поклонение.

Преди да преминат по двойки за поклонение пред гроба на папата, във вторник кардиналите проведоха още една подготвителна среща преди конклава, посветена най-вече на финансови въпроси.

Според публикации в италианските медии, кардиналите са подписали петиция, в която се настоява следващият папа да открие бърза процедура за обявяването на Йоан Павел Втори за светец.

Архиепископът, който оглавява комисията, преценяваща дали определена личност притежава нужните атрибути, за да бъде обявена за светец, заяви в понеделник, че канонизацията на починалия папа може да започне най-рано през октомври, като резултатът ще е ясен след шест месеца.

Обичайно към канонизация се пристъпва поне пет години след като дадената личност е починала.

Самият Йоан Павел Втори обаче ускори нормалната процедура за беатификация на Майка Тереза.

Според кореспондента на Би Би Си в Рим новият папа може да не е привърженик на по-бързата канонизация на предшественика си, тъй като неговите действия ще се оценяват според това доколко се вписват във властното и открояващо се наследство на Йоан Павел Втори.

Ако Йоан Павел Втори бъде скоро провъзгласен за светец, работата на неговия наследник може да бъде затруднена, според кореспондента на Би Би Си.

Междувременно бе съобщено за няколко чудеса, извършени от покойния вече папа.

Четиригодишно дете болно от левкимия в Мексико се твърди, че е излекувано, след като Йоан Павел Втори го целунал по време на посещението си в град Закатекас.

Два италиански вестника цитират секретаря на папата, архиепископ Станислав Джиуиш, който казва, че американец се е излекувал от неизлечима форма на рак, след като получил свето причастие от Йоан Павел Втори.

Бразилският кардинал Франческо Марчисано заяви пред италианския в. Република, че е възстановил говорните си способности след като папата е докоснал гърлото му след прекарана медицинска операция, при която гласните му струни били парализирани.

Едно от предусловията дадена личност да бъде провъзгласена за светец е да е извършил чудеса.

Споделяне

Още от Свят