Гробищата на Истанбул не искат да погребват метежниците

Кадир Топбаш

Градската управа на Истанбул е наредила да се отдели специално място за погребване на загинали участници в опита за преврат на 15 юли, тъй като нито едно гробище в града не искало да приеме останките им, съобщи кметът на града Кадир Топбаш, цитиран от вестник "Хюриет".

"Наредих да се отдели терен за това, което наричам "гробището на предателите". Който мине, ще ги проклина, та да не могат да намерят покой в гроба", обясни Топбаш пред привърженици на управляващите, събрали се във вторник вечерта на истанбулския площад "Таксим". "Убеден съм, че те няма да се отърват от попадане в ада", каза още истанбулският кмет.

Той разказа как кмет от черноморската провинция Орду е отказал да предостави място за погребване на бунтовник и семейството му положило тялото му в двора си. "Поздравявам кмета", добави Топбаш.

Настроенията срещу превратаджиите дотолкова ескалираха, че властите в Истанбул наредиха да се събори хотел, в който метежниците се събирали.

Топбаш говори за организаторите на преврата от "терористичната организация на Гюлен" като за хора, които са злоупотребили с военните униформи и са превърнали войниците "в демони, които да убиват хора".

Във вторник Директоратът по религиозните въпроси (Дианет) обяви, че служителите му няма да участват в погребения и траурни церемонии за пучистите.

Според официалните данни над сто участници в преврата са намерили смъртта си в петъчната нощ.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?