Гробокопачите на Интернет

В Станфордския университет в САЩ с подкрепата на крупни компании, заинтересовани от развитието на интернет комуникациите, е създадена изследователска група, която има за задача да замени Интернет с нещо, което ще работи по-добре от него. Участниците в проекта с характерното име “Интернет като чиста дъска” твърдят, че съвременната глобална мрежа има редица вродени дефекти като уязвимост при атаки на хакери и вируси.

Според учените, “преди повече от 30 години...Интернет е бил създаден за стационарни компютри и не е приспособен за мобилни устройства, той не гарантира добре и анонимността, и контрола, а освен това поддръжката на мрежите не носи търговски приходи”.

Новият Интернет, който по думите на участниците в проекта, ще възникне от руините на сегашния, ще притежава следните характеристики: “стабилност и достъпност, и заложена сигурност”. Ще поддържа мобилни хостове, ще носи печалби, ще се поддава на структурни изменения, и ще е “предсказуем”.

Как смятат да постигнат поставените цели обаче за сега не е ясно, но подкрепата на компании като Cisco, Deutsche Telekom и DoCoMo сочи, че изследователите няма да имат финансови проблеми.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?