Гросмайсторът Боби Фишер бе освободен от Япония и отлетя за Исландия

Бившият световен шампион по шахмат - американецът Боби Фишер, беше освободен и отпътува от Япония за Исландия, въпреки искане от Вашингтон за екстрадирането му в САЩ.

Фишер беше задържан през юли миналата година в Япония, заради опит да отлети от страната с невалиден американски паспорт.

62-годишният Фишер взе самолет до Копенхаген, откъдето ще лети за Исландия, която му предостави паспорт и гражданство.

Той е преследван от американските власти за нарушение на международните санкции. През 1992-а година Фишер игра шахматен двубой срещу противника си от времето на СССР Борис Спаски в Югославия в нарушение на тогавашните санкции срещу режима на Милошевич.

Фишер получи исландско гражданство след гласуване на парламента в понеделник. Той има много привърженици в Исландия, където в разгара на Студената война през 1972 година се проведе световния шампионат по шах и Фишер победи съветския шампион Борис Спаски.

Японското министерство на правосъдието реши да пусне Фишер да пътува до Исландия, след като бяха предоставени документи, че е получил исландски паспорт.

САЩ казаха, че са разочаровани от това решение на японските власти. "Фишер е беглец от правосъдието", заяви говорител на американския Държавен департамент.

Фишер отлетя за Копенхаген с годеницата си - председателката на Японската федерация по шахмат Миоко Ватаи.

Пред журналисти на летище Нарита Фишер нарече "престъпници" президента на САЩ Джордж Буш и японския премиер Джуничиро Коидзуми, които по думите му се опитали да го подмамят в капан.

"Когато две могъщи държави отказват да спазват законите, всеки човек може да бъде арестуван и обвинен без съд и следствие", каза Фишер.

Споделяне

Още от Свят