Заради политическата криза

Гроздан Илиев ще бъде произведен скоростно в конституционен съдия

Гроздан Илиев, Сн: БГНЕС

Народното събрание съкрати с две седмици срока за избор на конституционен съдия и изслуша в четвъртък единствения кандидат за позиция – заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Председателят на Наказателната колегия на ВКС е предложен за Конституционния съд от ГЕРБ.

Дискусията пред парламентарната комисия премина вяло и формално, основно, защото около личността на Илиев нямаше спорни моменти. Неговата кандидатура ще бъде гласувана окончателно в петък, 22 февруари, вместо на 6 март, каквито бяха предварителните намерения на Народното събрание.

Депутатите решиха да попълнят по-бързо състава на Конституционния съд заради оставката на правителството и задаващите се предсрочни парламентарни избори през април. КС е институцията, пред която националният вот може да бъде обжалван.

Въпреки всичко Гроздан Илиев не се размина без сигнали от граждани. Срещу него бяха подадени два сигнала. И в двата случая ставаше дума за хора, които го обвиняват в бездействия за работата му във ВКС, защото Илиев не е обърнал внимание на техните жалби.

Сигнал от гражданина Георги Тонев Колев до Народното събрание успя да предизвика невероятен скандал в обществото покрай кандидатурата на Венета Марковска за конституционен съдия.

Георги Колев, който така и не се появи в комисията, успя да прикове вниманието на обществото върху разследване на Mediapool и Капитал от 2010 година, в което се разказва за опитите на Марковска да ходатайства пред МВР за свой арестуван приятел.

Сигналите срещу Илиев нямаха нищо общо с това. Върховният съдия обясни, че става дума за граждани, които водят наказателни дела от частен характер, които по закон са двуинстанционни, а нееднократно са искали ВКС да се произнесе по тях, без да има право да направи това. Извън жалбите Илиев се обяви за политически независима кандидатура. С тази декларация той започна и представянето си пред депутатите.

"Нямам никакви връзки с ГЕРБ и не съм обвързан с политически ангажименти. Приемам, че съм номиниран за член на Конституционния съд като признание и оценка за работата ми във Върховния касационен съд", каза Илиев.

Той се обяви за въвеждане на правото на всеки български гражданин да подава искане до Конституционния съд (т. нар. конституционна жалба) за обявяване на противоконституционност на законови текстове. Илиев коментира още, че Конституционният съд трябва да бъде много внимателен в работата си, за да може да осигури доверия и стабилност на конституционния ред за един дълъг период.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?