Гроздан Караджов: РБ загуби принципите си, някои предпочетоха играчките на властта

Гроздан Караджов: РБ загуби принципите си, някои предпочетоха играчките на властта

Реформаторският блок загуби принципите си. Тези, които сме в опозиция, продължихме да ги носим, докато другите се задоволиха с играчките на властта и с лъскавите предмети на властта. Така Гроздан Караджов, представител на Гражданския съвет на РБ, коментира ситуацията в Блока.


"На хората им дойде до гуша да ни гледат в това двояко състояние – от една страна с властта, от друга страна – не сме. Хората не могат да разберат тази позиция. Това е една огромна вина, която носим, и лично аз", каза той във вторник пред БНР.

Депутатите от ДСБ и гражданската квота на РБ оттеглиха подкрепата си за управлението миналия декември заради провала на съдебната реформа. Другата половина от депутатите на РБ обаче останаха лоялни на правителството.

Реформаторският блок престава да съществува в онзи вид, в който е познат на обществото, подчерта Караджов: "Равносметката е много по-тежка от това да кажем, че форматът е несполучлив. Преди всичко съм склонен да търся вина в себе си, в хората, които участвахме най-активно през тези три години в съществуването на РБ. Нашата позиция да бъдем против управлението, да бъдем опозиция на управлението, за съжаление не изпълни реформаторските обещания, които РБ даде в началото. Ние смятаме тази позиция за правилна и мисля, че това е финалният разлом, който раздалечи частите на РБ и ясно ги очерта".

Ние вярваме в съдебната реформа, вярваме в реформата на специалните служби, докато в частта, която остана в управлението, има желание да се направят такива реформи само проформа, т.е. само една фасадна реформа да бъде извършена в тези сектори, добави Караджов.


"За нас съдебната реформа не е само думи, които сме обещали на хората. Ние наистина вярваме в нея и то в частта, в която радикално се променя Конституцията, в частта, в която искаме реформата на правосъдието изобщо да бъде направена по начин, по който да се изключват възможностите за задкулисни влияния или поне да бъдат ограничени до максимална степен. Реформата, която се проведе у нас, е само фасадно направена", каза той.

Запитан дали остава в политиката Караджов отговори: "Изключително трудно е в момента да се намерят принципни хора, които биха пожертвали постове, биха пожертвали облаги, за да се запази принципа. Все по-трудно ми е да намирам съмишленици и съратници. Десният човек по това се различава: той отива и награбва трудностите, отива да оправя света. Напоследък съм се нагледал на случаи в българската политика, в които всеки загърбва истинския проблем и се занимава с нещо хубаво, луксозно, да харчи някакви бюджети, които са пари на хората. Аз това не го разбирам. Ако съдбата ми предлага само такъв вариант, нямам работа в такъв вариант да се самообслужвам. Ако има битка, ако ще се правят реформи, всеки, който ме познава от 89-а година насам знае, че където е битката, там съм и аз".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?