Грозен скандал между царските лобита

В края на конгреса си НДСВ се разтресе от мощен скандал, който изкара от кожата му лидера Симеон Сакскобургготски. Даниел Вълчев и Николай Василев обвиниха във фалшифициране избора на новото оперативно ръководство на партията – Политическия съвет, след като станаха ясни резултатите от гласуването за новите членове. В ръководството на партията има драстични промени, една от която е, че в него не влиза Пламен Панайотов, независимо, че е бил сред кандидатите. 

Милен Велчев бе обвинен, че манипулирал резултатите по начин, който да елиминира Панайотов от партийното ръководство.  

„Единственото нещо, което ме спира да кажа какво мисля за вас, господин Велчев, е присъствието на Негово величество”, заяви от трибуната вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев и демонстративно напусна конгреса. Другият царски министър в правителството на Станишев - Николай Василев, каза след него, че е сигурен, че Пламен Панайотов е бил спечелил място в новото ръководство, както показвали данните от преброяването, с които той разполагал.

Това накара Симеон Сакскобургготски разтреперан да заяви от трибуната: „Ние трябва да работим заедно, е не да чувам неща, накърняващи достойнството на всички в тази зала, а не само на един, двама или трима. Не го очаквах и не мисля, че го заслужавам. Трябва да се замислим какви последици ще има това”.

Обвиненият в манипулации бивш финансов министър отговори, че присъствието на медиите в залата е било най-голямата гаранция за честността на изборите. „Това са три хиляди души и винаги между тях може да има недоволни”, каза той.

С гласуване на делегатите за членове на Политическия съвет бяха избрани депутатите Соломон Паси, Милен Велчев, Антония Първанова, Николай Свинаров и икономистът и столичен общински съветник Владимир Каролев.

Имената им бяха сред близо 40 кандидати, издигнати от конгреса. Съгласно променения устав на НДСВ 12 от 19-те членове се предлагат от лидера Симеон Сакскобургготски и се гласуват от делегатите. Двама са членове по право – това са лидерът на партията и председателят на парламентарната група, в случая Сакскобургготски и Анелия Мингова. Останалите петима се предлагат от делегатите и се избират според броя на подадените за тях гласове.  

12-те предложени лично от Сакскобургготски и одобрени от конгреса членове на съвета са: Антон Станков – бивш правосъден министър в предишното правителство, Андрей Баташов – актьор, Деница Димитрова – депутат, Илия Лингорски – бивш зам.-министър на финансите, Калоян Дамянов – член на младежката организация в Стара Загора, Марина Дикова – депутат, Миглена Русева – зам.-областен управител на Пловдив, Огнян Герджиков – депутат, Олимпи Кътев – депутат, Нина Чилова – депутат, Румяна Денева – общински координатор в Айтос, Тодор Върбанов – областен управител на Монтана. 

В ръководството на партията не могат да влязат лица, които в момента са на ключови места в изпълнителната власт. По същия начин ръководни места в правителството не могат да бъдат заемани от членове на политическото ръководство на НДСВ. Това предопредели досегашни дейни членове на НДСВ като Даниел Вълчев, Николай Василев, да не могат да бъдат издигани за членове на Политическия съвет.

Така партийното ръководство се оказа силно променено, като в него не влязоха предишни фаворити на Сакскобургготски като Долорес Арсенова, Камелия Касабова, Лидия Шулева. Първите две си направиха отвод, въпреки че бяха издигнати от залата.

В битката между царските лобита кръгът около Милен Велчев се наложи над „юридическия” кръг около Пламен Панайотов и с апаратна игра самият Велчев елиминира вътрешнопартийния си противник, като остана най-силният в НДСВ след лидера, както беше и досега.

Закривайки конгреса, Симеон Сакскобургготски обобщи работата му, като заяви, че напускането на правителството не е на дневен ред и ако този въпрос е бил повдиган, това е било с намерение за „опортюнизъм, да не кажа инфантилизъм”. По рано през деня такива призиви отправиха Соломон Паси и Антония Първанова, които влязоха в новото партийно ръководство, издигнати и избрани от залата.

Според лидера на партията не „опортюнизмът и инфантилизмът са дълготрайни, а целите, които са в името на нацията”.

Той още веднъж размаха пръст към съпартийците си, като ги призова да се замислят над това, което им бил казал. 

Споделяне

Още по темата

Още от България