Основният свидетел изумен от твърденията на обвинението

Грозев опроверга прокуратурата: Не съм се отказвал от показанията срещу Донев и Павлов

Това било съобщено лично и на повишения следовател Петьо Петров

Христо Грозев, сн. БГНЕС

Основният свидетел по прекратеното преди пет дни дело за пране на пари срещу издателите на вестниците "Труд" и "24 часа" и техен съдружник – Христо Грозев, никога не е оттеглял свои показания, както твърди прокурор Димитър Младенов в постановлението си за прекратяване на разследването.

Това заяви пред Mediapool самият Грозев, потвърждавайки, че действително е уведомил на 15 януари националното следствие за сключено споразумение с двамата обвиняеми, което урежда финансовите претенции между двете спорещи страни.

"На 15.01.2013 г. свидетелят Грозев депозирал по делото молба, с която се отрича от твърденията си, че той и негови съдружници в БГ "Приватинвест", със съдружници свидетелят Хабсбург и свидетелят Рутц, са ощетени от действията на обвиняемия Павлов и прилага текст на споразумение за уреждане на спорните отношения", посочва обвинителят Младенов с уточнението, че въпросният договор "трайно урежда отношенията между спорещите лица".

"Тези твърдения представляват абсолютни неистини. Никога не съм се отказвал от част от показанията си. Подобно действие би било необяснимо и съставомерно. На 15 януари 2013 г. съм депозирал в прокуратурата писмо във връзка с поето задължение да информирам следствието при нововъзникнали фактически обстоятелства.

В писмото си информирам прокуратурата, че между "БГ Приватинвест", "Медийна Група България холдинг" и лицата Донев и Павлов е сключено споразумение за уреждане на търговско-правните взаимоотношения и от страните са поети определени допълнителни ангажименти, вследствие на които финансовите ни отношения ще бъдат уредени", уточнява Грозев.

По думите му въпросното писмо е представено на разследващите с единствената цел "да бъде взето предвид при формулиране на искането на прокуратурата за налагане на наказания на обвиняемите, тъй като споразумението представлява смекчаващо вината обстоятелство".

Нещо повече, няколко дни след 15 януари Христо Грозев лично е отишъл при водещия делото в Националната следствена служба (НСлС) – Петьо Петров, който успоредно с прекратяването на разследването срещу Донев и Павлов бе повишен без никакви мотиви от градския прокурор Николай Кокинов за шеф на столичното следствие.

По време на срещата им Грозев още веднъж потвърдил дадените от него вече показания "и просто го уведомих, че вече са ни компенсирани щетите".

Този развой на събитията не би могъл да послужи за прекратяване на делото, тъй като за разлика от англо-саксонската система, в континенталното правораздаване (към което принадлежи и България - бел. ред.) уреждането на гражданско-правните отношения между две страни не води автоматично до избягване на евентуалната наказателна отговорност.

"С настоящето Ви уведомяваме, че е сключено споразумение между "БГ Приватинвест" ГмбХ, "БГ Принтмедия" ООД и лицата Любомир Владимиров Павлов и Огнян Иванов Донев, съгласно което страните по споразумението оттеглят всички граждански и търговски дела между тях, свързани с прехвърлянето и/или разпределението на дяловете в дружествата "Медийна Група България холдинг" ООД, "БГ Принтмедия" ООД и "Вестникарска група България" ООД", гласи писмото на Грозев, изпратено до разследващите.

Фактът, че наблюдаващият прокурор Димитър Младенов е аргументирал изводите си, че няма извършено престъпление и на базата на това споразумение обаче по-скоро потвърждава съмненията, че държавното обвинение е било използвано като инструмент за уреждането на финансовия спор между двете страни, отколкото нещо друго, коментираха юристи пред Mediapool. Причината е, че въпросният договор може да бъде единствено смекчаващо вината обстоятелство, а не доказателство, че няма извършено престъпление.

Самият Грозев коментира още, че отделянето на данните за укрити данъци от "Елфарма" АД при продажба на акции от "Софарма" АД за над 413 000 000 лева в друго дело, най-вероятно ще попречи ефективно да бъде разследван сигналът за пране на пари срещу Павлов и Донев. Според него така прокуратурата сама елиминира хипотезата, че с тези съмнителни данъци може да е финансирана оспорваната сделка за "Медийна Група България холдинг" ООД.

Стартирайки разследването разследването срещу Павлов и Донев през юни м.г., прокуратурата запорира всичките им акции в пресгрупата. Както се очакваше, в резултат на започнатото наказателно преследване, двамата съсобственици бяха принудени да се оттеглят от медийния си бизнес. Процесът на трансформация на собствеността в "Медийна Група България холдинг" ООД се проточи във времето, включително и поради обстоятелството, че Павлов и Донев на практика нямаше как да прехвърлят легално дяловете си. С прекратяването на разследването и вдигането на запорите прокуратурата даде зелена светлина за финализиране на сделката и то очевидно с купувач, който е имал възможност да използва държавното обвинение като свой инструмент за натиск.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?