Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Грозната истина за красивата игра

10 коментара
Грозната истина за красивата игра

Избирането на Южна Африка за домакин на Световното първенство по футбол през 2010 г. бе приветствано като шанс да се "върне нещо" на Африка. Но най-голямото футболно събитие на Земята няма да направи кой знае колко за най-бедните хора на планетата.

Откриващото се следващия петък в Йоханесбург първо за Африка Световно първенство по футбол, определяно като историческа повратна точка за злощастния континент, все повече прилича на терен за богаташи, макар че именно това заклеймяват неговите критици. Докато в градовете домакини протичат последни приготовления за посрещането на най-известните и най-добре платените спортисти в света, на други места в Африка осезаемите ползи от най-голямото спортно събитие в света изглеждат крайно далечни.

По настояване на управляващия футболен орган бяха наложени местни разпоредби, забраняващи около десетте стадиона, където ще се играят мачовете, да се извършва улична търговия, която е съществена част от всяка африканска икономика. Дори бъдещето на обществения автобусен транспорт, най-важният проект, свързан с наследството, което ще остави турнирът, е балансирано на фона на резервираността на правителството към запазването на могъщата индустрия на микробусните таксита. Сеп Блатер, президентът на ФИФА, която очаква да спечели повече от 3 милиарда британски лири от спонсорство и телевизионни права, настоява, че целта на събитието е да "върне на Африка това, което континентът дава на световния футбол" чрез своите играчи. Организацията изтъква двайсетте "центъра на надеждата" - футболни школи, които ще изгради.

Но радикалният журналист от в. "Советан" Андиле Мнгкситама каза, че всичко, което ФИФА ще даде на Африка, е едномесечно приятно преживяване, което няма да допринесе кой знае колко в дългосрочен план за промяна на възприятията или на икономическите реалности.

"Световното първенство е свързан с колониализма терен за богаташи и за малцина натегачи от т.нар. южноафрикански елит. Докато в миналото ние сме били завладени, този път южноафриканското правителство просто кани колонизаторите", настоя той.

Според него похарчените от правителството 4 милиарда британски лири за развитие на инфраструктурата в деветте градове домакини е трябвало да бъдат използвани за създаване на постоянна заетост в промишлеността.

Въпреки разочарованието, свързано с непосредствените икономически ползи от Световното първенство, изследователи казват, че създадените покрай инфраструктурни проекти работни места помагат на Южна Африка да се справи с рецесията. Удеш Пилай от Южноафриканския съвет за изследвания в хуманитарните науки заяви: "Невъзможно ще бъде да се каже, че събитието намалява бедността. Но при подготовката му бяха създадени 150 000 работни места и то ще допринесе с 0,2-0,5 процента за нашия растеж, което заслужава да се отбележи в условия на рецесия".

Южна Африка е една от най-малките икономики, организирали някога Световно първенство по футбол. А при 40 процента безработица и още 30 процента от населението, живеещи с по-малко от 100 британски лири на месец, нейният балансов отчет е доста по-пренапрегнат от този на последните държави домакини като Германия, Южна Корея-Япония и Франция.

Способността на Африка да организира събитието също се поставя под въпрос, след като стана ясно, че свръхсигурната система на ФИФА за продажба на билети по интернет е оставила по-голямата част от континента без възможност за закупуване на места. С "Виза" като главен спонсор ФИФА запази онлайн продажбите на билети до 15 април, когато слабите продажби я принудиха да открие билетни центрове в страната домакин. В резултат на това едва 11 000 африкански фенове извън Южна Африка си купиха билети, макар че за първенството се класираха рекордните шест отбора от Африка - домакините, а също и Гана, Кот д'Ивоар, Камерун, Нигерия и Алжир. Председателят на местния организационен комитет Дани Джордаан признава, че продажбите в Африка са били разочарование.

"Билетите се продаваха най-добре в страни като САЩ, където най-много хора ползват интернет. Все пак знаем, че африканските фенове често нямат кредитни карти и достъп до интернет и предпочитат да си вземат билет, като платят в брой. Това е урок за в бъдеще", каза той.

На фона на слабите продажби на билети като цяло, особено в северното полукълбо, данните за броя на туристите, които се очаква да пристигнат за Световното първенство, се ревизират в низходяща посока до 200 000, което е близо до средния брой хора, посещаващи Южна Африка по време на летния сезон от ноември до февруари. Това подтиква местните авиокомпании и хотели да свалят цените за идния месец, а местните фирми - да оплакват липсата на финансови постъпления, които ще донесе събитието.

В светлината на слабите международни продажби на билети ФИФА и нейните спонсори организират "празненства за фенове" с големи екрани в големите европейски градове. Но нито една такава проява не е планирана за африканския континент извън Южна Африка. Генералният секретар на ФИФА Жером Валке каза обаче, че на националните телевизии в повечето африкански страни са били предложени безплатни телевизионни права. "Общините в африканските столици са свободни да поставят големи екрани за феновете", заяви той.

Почти не се забелязва Световното първенство в Южна Африка да оказва влияние върху останалата част на континента. В етиопската столица Адис Абеба собственикът на ресторант Тегенав Гашав каза, че телевизорът в заведението му ще бъде пуснат, но че това винаги е така, когато има мачове от Висшата лига на Англия.

"Горди сме, като знаем, че африканска страна е домакин на Световното първенство, но заради ужасната репутация на Южна Африка с престъпността се тревожим, че всичко това ще се развие зле и ще донесе на континента повече вреди, отколкото добрини", каза той.

В Западна Африка, откъдето се класираха четири отбора, вълнението е по-голямо. В Кот д'Ивоар в момента всички изглежда се обличат в оранжево, цвета на екипа на националния им отбор - "слоновете", и страната таи големи надежди за чудо от голмайстора на "Челси" Дидие Дрогба и неговите съотборници. Според фотографа от Кот д'Ивоар Тиери Гуньон все пак вълнението е само обичайното за всяко Световно първенство, в което участва националният отбор.

"Посолството на Южна Африка или нейните компании тук можеха да организират празненство. Мисля, че именно това очаквахме всички ние", заяви той.

Световното първенство ще достигне до два отдалечени предни поста в Африка, но не благодарение на ФИФА; организацията на ООН за децата УНИЦЕФ поставя големи екрани в бежански лагери в Замбия и Руанда.

Местните разпоредби на ФИФА, налагащи ограничения върху уличната търговия, се посрещат с шок в Южна Африка. Разпоредбите целят да защитят спонсорите на ФИФА като "Кока-Кола" от конкурентни фирми, продаващи безалкохолни напитки. Организацията заведе над 400 дела за "прикрита търговия" срещу южноафрикански компании и физически лица. Полицията в Кейптаун има специално звено за разгонване на уличните търговци от района на стадион "Грийн пойнт".

В понеделник "Старейшините", група международни държавници, сред които Нелсън Мандела, изразиха тревога от местните разпоредби на ФИФА. Бившата ирландска президентка Мери Робинсън каза, че "дребните улични търговци" са изблъсквани настрана и че Световното първенство би могло да увеличи трафика на секс труженици.

Призивът на хора на изкуството за бойкот на поп концерта на стадион "Орландо" в Йоханесбург, на който основни звезди ще бъдат Шакира и Алиша Кийс и който ще бъде излъчен по целия свят, среща растяща подкрепа. Хората са разгневени от новините, че целта на събитието е да набира средства за двайсетте футболни школи на ФИФА в Африка, въпреки че ФИФА вероятно ще си осигури огромни постъпления от Световното първенство. Междувременно южноафриканското правителство се обърна неотдавна към Световната банка за кредит за подобряване на потенциала за производство на електричество в страната.

Хората на изкуството се оплакват, че организираният от базираната в Лос Анджелис продуцентска къща "Кънтрол рум" концерт е прекалено "американски". Президентът на Съюза на творците в Южна Африка Мабуто "Кид" Ситхол каза: "Южноафриканските творци са също толкова способни, колкото международните звезди, и не трябва да бъдат пренебрегвани на собствена земя". Той се оплака, че са били включени само трима местни изпълнители, въпреки че неговият съюз е поискал 80 процента южноафриканско участие.

Сред голямата африканска емигрантска общност в РЮА Световното първенство се разглежда като отдих от ксенофобията. Но напоследък местни медии съобщават, че в южноафриканските крайградски райони се води кампания за разпространяване на слухове, че чужденците африканци ще бъдат мишена на нападения след 12 юли - деня след финала. Консорциумът за бежанците и мигрантите в Южна Африка (КОРМСА) започна да прави списък на заплахите.

Най-осезаемият за обикновените южноафриканци проект, който ще остане като наследство от Световното първенство, е въвеждането на автобусни линии, които да свързват крайградските райони с градовете. Но автомобил от автобусната мрежа Реа Вая в Йоханесбург беше нападнат, малко след като започна работа през март. Синдикатите на могъщите микробусни таксита, които преди имаха монопол върху транспорта, заплашват, че ще разстроят трафика по време на турнира. Не е ясно дали правителството е постигнало трайно споразумение с таксиметровата индустрия за изясняване на ролята на микробусите след юли.

Все пак Джордаан държи на дългосрочните ползи от едномесечното събитие, включващо 64 мача. Той вярва, че то ще обедини нацията и ще си струва всяко пени. Според него чрез натрупалата смелост Африканска футболна конфедерация гласът на

Африка ще се чува повече, отколкото в миналото - поне в света на футбола. А той твърди, че милиардите, похарчени от южноафриканското правителство за подготовка на страната за турнира, ще се отплатят.

"Новата инфраструктура, например пътищата, разширяването на летищата и инвестициите в телекомуникациите, ще остане и след Световното първенство и ще помогне за растежа на нашата икономика", каза той.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. 07
  #11

  след като четата на смелия бостанджия Мъри (50 000) лв на месец не се класира понеже разни тиквари ни биха като тъпан..Та Берба ще стои в този "отбор" воден от мутри като Перуката..

 2. Пешо
  #10

  Очаквам най-лошото световно първенство по футбол за всички времена.

 3. муспи
  #9

  Само Левски, долу цесеке!

 4. Юс Ес Ей Тудей
  #8

  има страна която е по-зле от България - Южна Африка и вярвам на прогнозите че това първенство ще е една касапница и то не на терена

 5. яс
  #7

  Това може да се каже се каже с пет думи - в ЮАР ще се проведе световно първенство по футбол. Уточненията, че това не е багер, а СП по футбол, а също не е книга, а СП по Футбол, а освен това не е банка, а СП по футбол, а също така не е керемида, а СП по футбол, а всъщност не е и диалектически материализъм, а СП по футбол, и пр., и пр., ние и без това много добре си го знаеме.

 6. В и К
  #6

  има статус на национален инвеститор в ЮАР. Инвестира с пари откраднати от България. Поради това отказват да я екстрадират да бъде съдена у нас.Бойкот на маймуните, да мрат!

 7. ау
  #5

  защото са мързеливи и некадърни.Бива ги само да се размножават, да плюскат и да просят.

 8. кой го казва?
  #4

  АУ, да беше саксонец, че да се подиграваш на африканците! Сега ние в България както сме цъфнали, става "присмял се хълбел на щърбел". И през това време в Африка прирастът е зверски, не се топят като у нас. От там им е и безработицата, и сериозна част от бандите-армии, които постоянно воюват. Мисленето помага, с две думи.

 9. BRAVO!
  #2

  си въобразяват, че футболът ще съживи Африка ! Те просто трябва да си размърдат задниците, и да отидат и физически, и финансово и технологично и културно там, ако искат някой хубав ден да не стане обратното ....

 10. Коко
  #1

  Отново една добра статия в Медиапул.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.