"Груби нарушения". Италианска компания оспорва милиардната сделка за военни кораби

"Груби нарушения". Италианска компания оспорва милиардната сделка за военни кораби

И милиардната сделка за два нови патрулни кораби няма да мине без скандал. Военното министерство избра поръчката да бъде изпълнена от германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин".

Италианската корабостроителница "Финкантиери" (Fincantieri), която също участва в процедурата, твърди, че има сериозни и груби нарушения на процедурата.

Очаква се Министерският съвет в сряда да разгледа проектодоговора на закрито заседание, а военният министър Красимир Каракачанов да подпише сделката по-късно този месец.

"След избора на германската компания за изпълнител на поръчката от страна на Министерския съвет по препоръка на доклада на министъра на отбраната, Финкантиери Спа заведе дело във Върховния административен съд (ВАС) във връзка с грубите нарушения по избора на изпълнител на поръчката", се посочва в позицията на компанията, подписана от пълномощника ѝ адвокат Методи Методиев и цитирана от специализираните издания maritime.bg и "Клуб ОКЕАН".

От компанията пишат, че ВАС е отказал да гледа делото, тъй като е свързано с решение на МС, което е в пряка връзка с националната сигурност и не подлежи на съдебен контрол.

"С настоящото съобщение Държавната италианска компания Финкантиери Спа потвърждава, че всички предприети действия от нейна страна са единствено и само в интерес на защитата на способностите на Военноморските сили на България, следвайки принципите на върховенството на закона, прозрачността и справедливостта", посочват от компанията.

Внесен е и сигнал до Народното събрание.

Въпреки, че е получила най-висока оценка за технически параметри, индустриално партньорство с местната индустрия и цена, компанията не е определена за изпълнител на проекта. 

Каракачанов коментира по-рано, че "има опити на определени среди в България да попречат" на проекта за купуването на два нови патрулни кораби.

За проекта официални оферти подадоха само германската компания "Люрсен" "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската "Финкантиери" "Fincantieri", като военното министерство избра за изпълнител германската фирма. 

Първоначално за фаворит в проекта за новите кораби се смяташе българската компания "МТГ – Делфин", но тя изненадващо се отказа да участва самостоятелно в проекта и не подаде оферта.

"Делфин" бе на крачка от договора в предишното издание на конкурса преди три години, но в последния момент се отказа. От компанията не коментираха официално решението си, но от

МО обясниха, че то се дължи на намалената стойност на проекта. Първоначално той бе за 820 млн. лева, но без ДДС. Сега данъкът вече е включен в общия бюджет.

Очакванията са, че "Делфин" да е под изпълнител на германската компания. МО вече съобщи, че очакванията са и двата кораба да се строят в България.

Това е вторият голям проект, който третото правителство на Борисов, ще се опита да завърши, след като купи изтребители F-16 Block 70 oт САЩ и "Локхийд Мартин" за 2.1 млрд. лева.

Третият голям проект – за придобиването на бронирани машини на стойност около 1.5 млрд. лева, се движи по-бавно и вероятно няма да бъде завършен в рамките на този мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?