Група балерини, избягали от прочутия кубински национален балет, се появиха в Маями

Шест от седемте балерини, които избягаха в края на миналата седмица от прочутия национален балет на Куба, се появиха на пресконференция в Маями, предаде Ройтерс.

Танцьорките на възраст от 21 до 24 години казаха, че отдавна са обмисляли да избягат в чужбина и са обсъждали плановете си със свои роднини и приятели. Те са се отделили от трупата по време на турне в Порто Рико, като една е останала там, а останалите са отлетели за Флорида.

На пресконференцията Педро Пабло Пеня, основател на фондацията Кубински класически балет в Маями, заяви, че момичетата са емигрирали поради нуждата от лична свобода и за по-добра кариера. По думите му те може да не направят голяма кариера в САЩ, но поне ще получават повече пари, отколкото в Куба.

Съгласно специален закон в САЩ бегълците от комунистическа Куба получават имиграционни привилегии, както и финансова помощ, за да започнат новия си живот.

Това е вторият за последните 12 месеца случай на групово бягство на кубински балерини. Никоя от тях обаче не е изпълнителка на водеща или главна роля.

Кубинският национален балет, основан от Алисия Алонсо през 1948 г., е известен с балетната се школа, която създава първокласни балерини. Трупата прави често турнета в чужбина. Членовете ѝ и най-вече солистите се радват на привилегирован живот, но получават месечни заплати от 10 до 30 долара, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?